6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiÎn România începe etapa a treia de vaccinare, pentru toată lumea

În România începe etapa a treia de vaccinare, pentru toată lumea

Scandalul legat de vaccinarea “peste rând” a unor persoane care nu făceau parte din categorii prioritare se va stinge începând de astăzi. Pentru că astăzi începe în România etapa a treia (ultima) de imunizare anti – Covid, în care se poate vaccina oricine dorește, fără nicio ordine de priorități. Se menține ideea că vaccinarea anti – Covid nu este obligatorie, deci vor fi imunizați, ca și până acum, doar românii care vor să se vaccineze.

Dorința de imunizare a scăzut în ultimele zile în România, ca și în alte țări membre UE, după controversele legate de vaccinul produs de AstraZeneca – vaccin care a fost livrat, de către Uniunea Europeană, și în România. Dar cel puțin datelor de până ieri seară, în România nu au apărut efecte secundare grave la niciunul dintre cele trei vaccinuri anti – Covid aprobate.

Însuși premierul Florin Cîțu a anunțat, ieri, că începe etapa a treia de vaccinare anti – Covid în România. El a precizat că peste 1,5 milioane de cetățeni sunt înscrişi pe platforma electronică dedicată programului de imunizare, dintre care aproximativ 500.000 de români sunt din rândul populaţiei generale.

 

“Înscrierea se face prin intermediul listelor de așteptare. Vaccinarea nu este obligatorie dar este singura soluție pentru a reveni la normalitate cât mai curând. Împreună învingem pandemia”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

 

Șeful Guvernului spunea ieri că este foarte simplu să ajungi să fii imunizat anti – Covid, fără a mai face referire la suspiciunile că o serie de persoane care nu făceau parte din domenii prioritate s-au vaccinat deja, pe ascuns, în centre cu circuit închis ale unor instituții cum ar fi MApN, MAI sau SRI.

 

“Nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. Felicitări domnului ministru Ciucă pentru o decizie înţeleaptă!”

Vlad Voiculescu,

Ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății l-a felicitat pe ministrul Apărării pentru decizia lui de a pune la dispoziție toate centrele de vaccinare ale Armatei pentru publicul larg.

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a confirmat, ieri, că Bucureștiul înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus dar a subliniat că suntem încă departe de rata de 6 cazuri la mie, dincolo de care s-ar impune carantinarea Capitalei. Dintre localitățile din România, cel mai mare oraș deja carantinat este Timișoara.

Judeţul Sălaj a intrat ieri în zona roşie, după ce duminică a înregistrat o rată de infectare de 3,01 cazuri la mia de locuitori, numărul judeţelor aflate în zona roşie ajungând la şapte, cu Bucureştiul în creştere la 3,98 cazuri la mie, adică 1.179 de cazuri noi, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.
În scenariul roşu se află judeţele Timiş, cu o incidenţă de 5,49 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori; Ilfov – 4,41; municipiul Bucureşti – 3,98; Braşov – 3,75; Cluj – 3,53; Hunedoara – 3,03 şi Sălaj – 3,01.

De ieri seară, în cadrul stării de alertă, ora limită până la care se poate ieși pe stradă în România este 22. Între orele 22 – 5, persoanele aflate pe stradă trebuie să dețină o declarație pe proprie răspundere privind motivul deplasării.

O altă restricție este limitarea la 70 la sută a numărului de turiști care au voie să fie cazați simultan într-o unitate turistică. Restaurantele vor funcționa la cel mult 50 la sută din capacitate și numai în spații deschise. La restaurantele din hoteluri vor avea acces doar persoanele cazate în respectivele unități. Din cauza acestor limitări, unele unități de cazare sau de alimentație publică au preferat să nu se mai deschidă deloc în această perioadă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă