9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Incendiu, la catedrala Notre-Dame. Structura a fost salvată

VIDEO Incendiu, la catedrala Notre-Dame. Structura a fost salvată

UPDATE 00.55 “Vom reconstrui Notre-Dame”, promite Emmanuel Macron după incendiu

“Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis preşedintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala simbol al arhitecturii gotice, suscitând o vie emoţie în Franţa şi în lumea întreagă, relatează AFP.

“Ce este mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia încă nu a fost câştigată complet”, a declarat şeful statului, vizibil emoţionat, în apropierea catedralei devastate, adăugând că “următoarele ore vor fi dificile”.

UPDATE 00.10  Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul devastând catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze “structura” edificiului “în întregime”, a declarat şeful acestora aflat la faţa locului, relatează AFP.

“Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”,a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris.

“Focul a scăzut în intensitate”, a adăugat la rândul său secretarul de stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, invitând în acelaşi timp la “prudenţă maximă”.

UPDATE 23.34 Salvarea Catedralei Notre-Dame din Paris, pradă unui violent incendiu luni seară, “nu este sigură” în pofida mobilizării a peste 400 de pompieri şi utilizării a 18 furtunuri cu apă, a afirmat secretarul de stat din Ministerul de Interne francez, Laurent Nunez, citat de AFP și Agerpres.

“Nu suntem siguri că vom putea stăvili înaintarea flăcărilor spre clopotniţa nordică. Dacă aceasta se prăbuşeşte, vă las să vă imaginaţi amploarea pagubelor”, a declarat la rândul său generalul Jean-Claude Gallet, comandantul brigăzii de pompieri din Paris.

UPDATE 23.16 Folosirea avioanelor la stingerea focului este imposibilă (serviciile de intervenţie)

Folosirea avioanelor pentru a stinge flăcările de la Notre-Dame, aşa cum a sugerat preşedintele american Donald Trump nu este o opţiune, a declarat luni seara Direcţia Generală de Securitate Civilă, deoarece acest procedeu ar putea distruge clădirea care este cuprinsă de un incendiu violent, informează AFP, citează Agerpres.

“Aruncarea de apă pe acest tip de clădire ar putea duce la prăbuşirea întregii structuri”, a scris pe Twitter Securitatea Civilă, în timp ce flăcările mistuie catedrala de aproximativ două ore, timp în care turnul în formă de săgeată şi acoperişul deja s-au prăbuşit.

“Este atât de îngrozitor să asistăm la acest gigantic incendiu la Notre-Dame din Paris. Poate ar fi necesar să se folosească avioane care să arunce apă pentru a-l stinge. Trebuie acţionat repede”, a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

Este un “incendiu dificil”, au declarat pompierii pentru AFP. Aproximativ 400 dintre ei sunt mobilizaţi în jurul clădirii, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Ministerul de Interne.

UPDATE 22.19 Catedrala riscă să fie mistuită în întregime de foc

Incendiul masiv izbucnit la Notre Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit, relatează Press Association citând presa franceză.

Serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă preţioase stocate în catedrală

Sute de oameni aflaţi pe podurile din jurul Notre Dame priveau şocaţi cum flăcările înghit faimoasa catedrală. Fotografii şi videoclipuri de pe social media arată acoperişul clădirii gotice vechi de 850 de ani acoperit de flăcări, eliberând un nor de fum deasupra oraşului.

Poliţia tratează ca pe un accident incendiul care este pe cale să mistuie în întregime catedrala Notre Dame, potrivit postului de televiziune France 2, dar Parchetul din Paris a anunţat că a lansat o anchetă, transmite Reuters.

“Totul se prăbuşeşte”, a spus un ofiţer de poliţie aflat la faţa locului, în timp ce catedrala a continuă să ardă.

Oficialii spun că focul poate fi legat de lucrările de renovare la această atracţie turistică, una dintre cele mai renumite din lume.

—-

Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters.

“Practic, întregul acoperiş a dispărut. Nu văd nici o speranţă pentru clădire”, a spus Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere de faţada sudică a catedralei, unul dintre cele mai vizitate obiective din Franţa.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. Parisienii au urmărit neputincioşi, mulţi dintre ei rămaşi fără cuvinte din cauza şocului.

—-

Nori de fum se ridică deasupra clădirii vechi de 850 de ani. Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Martorii, citaţi de Reuters, au relatat că se putea vedea fum ieşind din acoperişul catedralei, iar flăcările erau vizibile în zona celor două clopotniţe ale catedralei.

Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului. Televiziunea France 2 a precizat că poliţia pariziană consideră incendiul drept un accident.

Catedrala, care datează din secolul XII şi este unul dintre “personajele principale” ale romanului clasic “Cocoşatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti.

“Un groaznic incendiu a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris”, a scris pe Twitter primarul Anne Hidalgo.

Pompierii parizieni au declanşat o operaţiune de anvergură pentru salvarea monumentului istoric.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris, cuprinsă de un incendiu uriaş, “tocmai s-a prăbuşit”, a anunţat luni Emmanuel Gregoire, adjunctul primarului capitalei franceze Anne Hidalgo, care a deplâns “pagube colosale”, informează France Presse.

 

“De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi”. “Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (…) de riscul de colaps”, a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

 

Macron anulează un discurs programat către naţiune

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza “incendiului teribil” izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee, informează Reuters, citează Agerpres.

Anunţul a fost făcut în timp ce focul s-a extins spre vârful gigant al catedralei şi mulţimi de oameni s-au adunat în pieţele din apropiere.

Printre altele, preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul care a cuprins catedrala istorică Notre-Dame din Paris, adaugă Reuters.
    
“Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!”, a scris Trump pe Twitter.

 

Mesaje de suport din partea liderilor europeni

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj în care arată că România este alături de Franţa în contextul incendiului de la catedrala Notre-Dame.

“Veşti sfâşietoare vin de la Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris şeful statului pe Twitter.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, regretă distrugerea Catedralei Notre-Dame şi afirmă că “pierderea pe care o suferă Parisul este şi a noastră”.

“Este şocant să vezi arzând unul dintre reperele Parisului şi ale Franţei. Iubim Notre-Dame acum mai mult ca oricând. Pierderea pe care o suferă Parisul este şi a noastră”, a scris luni Tăriceanu pe contul său de Twitter.

Londra se află alături de Paris “în tristeţe”, a declarat luni primarul capitalei britanice Sadiq Khan, în timp ce un incendiu violent devasta Catedrala Notre-Dame, informează France Presse.

“Scene sfâşietoare cu Catedrala Notre-Dame în flăcări. Londra este în tristeţe cu Parisul astăzi, şi în prietenie întotdeauna. #NotreDame”, a scris Khan pe Twitter.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis condoleanţe locuitorilor Parisului în timp ce catedrala emblematică a oraşului, Notre Dame, este înghiţită de flăcări.

“Notre Dame din Paris este Notre Dame a întregii Europe”, a scris Tusk pe Twitter în limba franceză luni seara.

“Suntem toţi alături de Paris astăzi”, a adăugat el în limba engleză.

Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel luni seara, după ce vestita catedrală a fost cuprinsă de un incendiu masiv.

“Aceste imagini îngrozitoare cu Notre-Dame în flăcări sunt dureroase. Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Suntem cu gândul alături de prietenii noştri francezi”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, citat de AFP.

„Sfântul Scaun a aflat cu șoc și tristețe vestea teribilului incendiu care a devastat Catedrala Nitre Dame din Paris, simbol al creștinismului din Franța și din lume. Ne exprimăm apropirea pentru catolicii francezi și pentru cetățenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri și pentru toți cei ce fac tot ce este posibil pentru a înfrunta această situație dramatică”, se precizează într-un comunicat al Vaticanului.

“Gândurile mele se îndreaptă în această seară spre poporul francez şi spre serviciile de intervenţie care luptă cu acest teribil incendiu la catedrala Notre-Dame”, a transmis pe Twitter Theresa May, aflată într-o vacanţă.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă