15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiInspecția Judiciară, acţiune disciplinară faţă de un fost procuror DNA

Inspecția Judiciară, acţiune disciplinară faţă de un fost procuror DNA

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Florentina Mirică – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – pentru abateri disciplinare, prevăzute de Legea 303/2004, respectiv manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu; nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţie, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii şi nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente (art. 99 lit. m).

“Inspectorii de caz au reţinut că procurorul, prin expresiile utilizate într-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a şefului Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat dispoziţiile art. 90 pct. 1 din Legea 303/2004, ale art. 17 şi 18 pct.1 şi 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor; art. 12 alin 1 din Legea nr. 544/2001, ale art. 285 Cod procedură penală”, se precizează în comunicat.

De asemenea, sursa menţionată precizează că, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în reţeaua de intranet ar fi încălcat dispoziţiile art. 81 alin 1 lit. t) din Regulamentul de ordine interioară al DNA, ale art. 4 alin. (1) şi 91 alin. (1) din Legea 303/2004, ale art. 62 alin. (3) din Legea 304/2004 şi ale art. 15 alin. (1) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Mai mult, inspectorii judiciari arată că aceasta ar fi transferat de pe e-mailul instituţiei pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situaţii şi dezvăluirea unor date confidenţiale, încălcând astfel prevederile art. 15 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, art. 1 – 4 din Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 81/2016, în care se menţionează măsurile privind protecţia documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări şi ale art. 147 din Regulamentul de ordine interioară al DNA.

IJ informează că acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Procurorul Florentina Mirică, cunoscută drept o apropiată a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, a cerut, în noiembrie 2018, încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Ea a instrumentat dosare controversate. Printre acestea se numără şi cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de interne. De altfel, în dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar şi fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI, Florentina Mirică a fost şi cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidenţiale din dosar.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă