10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial"Nu exista democratie in Rusia"

“Nu exista democratie in Rusia”

Scriitorul rus Aleksandr Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1970), a afirmat, intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossia, ca in Rusia “nu exista democratie”, informeaza AFP.
El a lasat sa se inteleaga, evocand precedentul revolutiei din februarie 1917 (revolutie numita burgheza, care a precedat-o pe cea bolsevica din octombrie), ca si in aceasta tara ar putea avea loc o “revolutie portocalie”, dupa modelul ucrainean.
“In februarie 1917, autoritatile excludeau aceasta posibilitate si totusi s-a intamplat. Daca tensiunea este lasata in mod stupid sa se acumuleze, s-ar putea sa se produca si in prezent”, a declarat scriitorul, subliniind ca “tensiunea urca” pentru ca rusii sunt privati de democratie.
Laureatul premiului Nobel a criticat sistemul politic rus, remarcand ca votul pe listele formatiunilor politice face ca in parlament sa ajunga deputati care nu-si fac treaba si nici nu pot fi revocati. Si a subliniat ca unii guvernatorii regionali din Rusia permit dezvoltarea coruptiei si a mafiei locale.
Soljenitin a jucat un rol istoric, dezvaluind rusilor si lumii intregi universul inuman al gulag-ului. El a fost deposedat de cetatenia sovietica in 1974 si expulzat din URSS. Soljenitin s-a intors in Rusia in 1994.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă