9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. A murit Fidel Castro, la 90 de ani. Ultimul lider comunist...

FOTO+VIDEO. A murit Fidel Castro, la 90 de ani. Ultimul lider comunist supraviețuitor al Războiului Rece putea să declanșeze Al Treilea Război Mondial, din cauza ”Crizei rachetelor”. Vor fi nouă zile de doliu național

A murit Fidel Castro, fost presedinte al Cubei si lider al revolutiei comuniste, scrie BBC News, citând televiziunea de stat cubaneza.Televiziunea de stat nu a facut alte precizări.


UPDATE 20.40: Administrația de la Havana a instituit nouă zile de doliu național, scrie The Guardian, citat de Mediafax. Ceremonia de înmormântare va avea loc la cimitirul Sânta Ifigenia, din Santiago, în 4 decembrie. 

Cetăţenilor cubanezi li se va oferi ocazia de a-şi lua rămas bun de la liderul Fidel Castro, în cadrul unei ceremonii în masă ce va avea loc în Piaţa Revoluţiei din capitala Havana, în 29 noiembrie, a anunţat Consiliul de stat din Cuba. 

Cimitirul Sfânta Ifigenia se află în localitatea Santiago şi a fost construit în secolul al XIX-lea în memoria victimelor căzute în timpul Războiului de Independenţă. Acolo sunt înmormânţi numeroşi alţi lideri ai Cubei, printre care şi Jose Marti, eroul independenţei cubaneze.

În timpul acestei perioade de doliu, vor fi interzise toate activităţile şi evenimentele publice. Steagul naţional va fi arborat în bernă la clădirile publice, edificiile militare, iar televiziunile şi radiourile vor transmite programe istorice, patriotice şi informative.


Citește articole de analiză despre Fidel Castro:

 Analiză BBC: Particularitățile comunismului din Caraibe. Ce progrese a făcut Cuba sub conducerea lui Fidel Castro

 
 

UPDATE 09.30: Trupul neînsuflețit al lui Fidel Castro va fi incinerat sâmbătă, a anunțat fratele său, Raul Castro, citat de AFP, scrie Agerpres

‘Potrivit voințe exprimate de camaradul Fidel, rămășițele sale pământești vor fi incinerate în primele ore ale zilei de sâmbătă’, a anunțat actualul președinte, la televiziunea de stat.

‘Organizarea omagiului funebru care îi va fi adus va fi precizată’ ulterior, a adăugat Raul Castro în scurta alocuțiune, încheiată cu cuvintele binecunoscute ale lui ‘El Comandante’: ‘Până la victorie, întotdeauna!’ (‘Hasta la victoria, siempre’).


Fidel Castro a condus Cuba, ca sef al partidului unic, timp de aproape jumatate de secol, inainte sa îi predea mandatul fratelui său, Raul, in 2008.

Cei care l-au sprijinit au spus ca a redat Cuba poporului său, in vreme ce contestatarii sai au acuzat brutalitatea regimului, mai scrie BBC.

“Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu”, scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: “În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi”.

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.


Citește și: Fidel Castro a fost prietenul lui Ceaușescu timp de 16 ani. Cuba a fost prima țară din America Latină vizitată de dictatorul român

50.000 de locuitori ai Cubei, avându-l în frunte pe Fidel Castro, i-au întâmpinat la Havana pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

Pentru cuplul prezidențial românesc, data de 29 august 1973 a fost un moment istoric. Începea prima lor vizită oficială în America Latină, iar Cuba comunistă era primul obiectiv politic.


Fidel Alejandro Castro Ruz, cunoscut drept Fidel Castro,  s-a născut la 13 august 1926. Tatăl lui era originar din Spania. Fidel Castro a urmat studii juridice la Universitatea din Havana şi a devenit atras de ideile revoluţionare. În 1947, el a călătorit în Republica Dominicană, pentru a participa la o lovitură de stat împotriva dictatorului Rafael Trujillo. Acţiunea a eşuat, iar Castro a revenit în Cuba, încercând să aplice ideile revoluţionare la el acasă.


Citește și: Viaţa de nabab a lui Fidel Castro, „regele Cubei“


Fidel Alejandro Castro Ruz, cunoscut drept Fidel Castro,  s-a născut la 13 august 1926. Tatăl lui era originar din Spania. Fidel Castro a urmat studii juridice la Universitatea din Havana şi a devenit atras de ideile revoluţionare. În 1947, el a călătorit în Republica Dominicană, pentru a participa la o lovitură de stat împotriva dictatorului Rafael Trujillo. Acţiunea a eşuat, iar Castro a revenit în Cuba, încercând să aplice ideile revoluţionare la el acasă.

 

Perspectiva asupra evenimentelor istorice este, desigur, diferită, în funcţie de naţionalitatea istoricilor. În Statele Unite se vorbeşte despre războiul de gherilă din Cuba, în timp ce latino-americanii vorbesc despre Revoluţia cubaneză.

La 26 iulie 1953, în fruntea unui grup de 150 de luptători, Castro a atacat cazarma Moncada, încercând să-l răstoarne de la putere pe generalul Fulgencio Batista, şeful regimului de la Havana. Acţiunea a eşuat, iar Castro a fost luat prizonier şi condamnat la 15 ani de închisoare. A fost însă eliberat după doar doi ani, în urma unui decret de amnistie. Castro s-a dus în Mexic, unde a luat lecţii de la faimosul Che Guevara, apoi a revenit în Cuba pentru a continua revoluţia.

În februarie 1959, trupele lui Castro au învins, iar Fidel Castro a devenit prim-ministru la Havana.

El şi-a păstrat această titulatură până în anul 1976, când a simţit nevoia să-şi sporească prestigiul, proclamându-se preşedinte al Cubei.

Imediat după venirea la putere, Castro a derulat o politică pro – sovietică, ceea ce a deteriorat rapid relaţiile Cubei cu SUA.

În 1959, Castro a vizitat Statele Unite, dar preşedintele Dwight Eisenhower a refuzat să se întâlnească cu el.

Punctul critic al relaţiilor Cubei cu SUA s-a înregistrat în anul 1962. Momentul a rămas în istorie drept “Criza rachetelor” : SUA au descoperit în Cuba pregătiri pentru instalarea de rachete nucleare sovietice, care ar fi ameninţat direct teritoriul Americii de Nord. Tensiunea dintre SUA şi URSS – protectoarea Cubei – a ajuns aproape de nivelul izbucnirii celui de-al treilea război mondial, care ar fi fost unul nuclear.

În cele din urmă, URSS a renunţat la ideea amplasării de rachete în Cuba, dar relaţiile acesteia cu SUA au rămas tensionate.

Fidel Castro a promovat relaţii cu ţările comuniste, unul dintre partenerii lui tradiţionali fiind Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului în Europa şi dezintegrarea Pactului de la Varşovia, Castro a fost obligat să reconsidere relaţiile cu SUA, care au început să se amelioreze. După anul 2000, problemele de sănătate ale lui Fidel Castro au devenit din ce în ce mai grave, fapt care l-a obligat să cedeze, treptat, puterea politică. În anul 2008, fratele lui Fidel, Raul Castro a fost ales preşedinte al Cubei, dar Fidel Castro a păstrat funcţia de prim-secretar al Partidului Comunist. În anul 2011, Fidel Castro s-a retras şi din această poziţie.

Deşi nu mai are, oficial, funcţii de conducere, Fidel Castro a păstrat o influenţă considerabilă în Cuba şi pe plan internaţional. Drept dovadă, în anul 2012, el s-a întâlnit în Cuba cu preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.

În acelaşi an, Fidel Castro a obţinut şi o audienţă privată la Papa Benedict. Acesta l-a rugat pe Fidel Castro să intervină pentru a acorda mai multă libertate religioasă catolicilor cubanezi.

In curs de actualizare

 

Cele mai citite

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă