13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAcuzaţii grave. NATO susţine că Rusia a ascuns numărul militarilor care au...

Acuzaţii grave. NATO susţine că Rusia a ascuns numărul militarilor care au participat la exerciţiul din Belarus

Rusia a mobilizat mai mulţi militari decât a anunţat la exerciţiile Zapad 2017, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul suspiciunilor că membri ai armatei ruse au fost lăsaţi în Belarus pentru o viitoare invazie, potrivit Mediafax.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii după ce ambasadorii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei, Aleksandr Gruşko, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia desfăşurată joi la Bruxelles.

"Aliaţii din cadrul NATO au transmis clar că amploarea şi obiectivele exerciţiului Zapad 2017 au depăşit semnificativ ceea ce anunţase Rusia anterior. Am convenit ca principiul informărilor reciproce, inclusiv în avans, este util. De asemenea, am stabilit să creştem transparenţa şi predictibilitatea în spaţiul euro-atlantic prin contactele la nivel de comandamente militare", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit postului Radio Europe / Radio Liberty şi agenţiei Tass.

Ucraina a acuzat Rusia că a lăsat trupe în Belarus după recentele exerciţii militare, în contextul în care state membre NATO avertizau în august că Moscova ar putea folosi manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie. Deşi Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări că Exerciţiul militar "Zapad 2017", desfăşurat recent în Belarus, are caracter defensiv, Viktor Muzhenko, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a afirmat că manevrele ruso-belaruse au fost ofensive.

În august, state membre NATO au exprimat temeri că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experţi estimau că la exerciţii ar putea participa 100.000 de militari, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparenţă.

Rusia şi Belarusul au organizat Exerciţiul militar "Zapad 2017" în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter "defensiv", urmând să participe doar 13.000 de militari.

Însă experţi occidentali au apreciat că exerciţiile militare au fost un paravan care va permite Rusiei să poziţioneze aproximativ 100.000 de militari în Belarus. Aliaţi NATO au exprimat preocupare că Moscova ar putea lăsa şi echipamente militare în Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior dacă preşedintele Vladimir Putin va decide o invazie militară, aşa cum a procedat în Georgia în anul 2008 şi în Ucraina în 2014. Preşedintele Petro Poroşenko afirma la începutul lunii septembrie că exerciţiul militar "Zapad 2017" ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Rusia a dat asigurări în mai multe rânduri că temerile asociate manevrelor militare ruso-belaruse sunt nefondate. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept "mituri" occidentale "despre aşa-numita ameninţare rusă". "Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns să se spună chiar că Exerciţiul Zapad 2017 ar fi «o platformă pentru invadarea şi ocuparea» Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei", a spus Fomin.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă