13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAfgan crestinat risca pedeapsa cu moartea

Afgan crestinat risca pedeapsa cu moartea

Un val de proteste mondiale s-a abatut asupra Kabulului, dupa ce Occidentul a aflat de inculparea unui afgan convertit la crestinism, pasibil de pedeapsa capitala, dat fiind ca sharia (legea islamica) interzice oricarui musulman sa se converteasca la alta religie.
Abdul Rahman, in varsta de 41 de ani, a renuntat la islam pentru crestinism in urma cu 16 ani, iar acum este amenintat cu pedeapsa cu moartea, nefiind dispus sa se reconverteasca la islam.
Cancelariile occidentale si in special tarile donatoare care finanteaza trei sferturi din bugetul Afganistanului si au desfasurate trupe de stabilizare a tarii au reactionat vehement, cerand respectarea libertatii religioase. Presedintele SUA, cancelarul german, oficiali din Marea Britanie, Australia si Italia au apelat la autoritatile de la Kabul pentru respectarea drepturilor omului, amenintand – mai mult sau mai putin voalat – cu retragerea trupelor in caz de executare a afganului.
Initial, Kabulul a reactionat enervat la ceea ce considera ca reprezinta “un fel de santaj” al comunitatii internationale. Intre timp insa, surprinsi de amploarea protestelor occidentale, oficialii afgani au inceput sa caute solutii pentru dezamorsarea crizei. Astfel, presedintele afgan Hamid Karzai l-a asigurat pe premierul canadian Stephen Harper ca Rahman nu va fi executat.
Alta este insa atitudinea liderilor religiosi, parte din ei ulemale afgane, care spun ca barbatul trebuie sa moara. “Nu vom permite ca Allah sa fie umilit. Spanzurati-l”, au insistat mai multi clerici, acuzand apoi Kabulul ca se lasa intimidat de vest.
Analistii sustin ca o parte din vina pentru aceasta tragedie revine chiar Occidentului, care a ignorat, cu doi ani in urma, faptul ca sharia este parte din noua constitutie afgana. Pe de alta parte, nimeni nu are interesul sa pericliteze precara stabilitate a tarii sau situatia presedintelui Karzai si pe cea a guvernului afgan.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă