13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAlerta in Mexic si Cuba

Alerta in Mexic si Cuba

Ciclonul Wilma, care a scazut usor in intensitate, trecand de la categoria 5 la 4 pe scara Saffir-Simson, a progresat in noaptea de miercuri spre joi spre peninsula Yucatan (estul Mexicului) si spre Cuba, unde autoritatile au declansat operatiuni de evacuare a populatiei.
Wilma ramane in continuare extrem de periculos, cu vanturi care sufla cu 250 km pe ora sau chiar mai mult, potrivit Centrului national pentru uragane (NHC) cu sediul la Miami (Florida, SUA). Specialistii estimeaza ca uraganul ar putea sa creasca din nou in intensitate inainte de a se apropia de Yucatan, vineri dimineata, cand se asteapta sa avanseze brusc spre nord-est, in directia extremitatii vestice a Cubei.
Autoritatile mexicane au cerut celor peste 70.000 de turisti aflati in regiunea Cancun sa evacueze zona, plecand spre orasele sau tarile de origine. Presedintele mexican, Vincente Fox, a precizat ca “Wilma se anunta extrem de puternic si amenintator”, asigurand ca totul este pregatit pentru a se face fata. Autoritatile cubaneze au evacuat deja circa 235.000 de persoane in provincia Pinar del Rio, cea mai vestica si cea mai expusa.
Wilma este al 12-lea uragan din acest sezon ciclonic in Atlantic si va antrena precipitatii extreme. Daca cercetatorii pot explica usor modul de formare a furtunilor tropicale, recunosc insa ca este mai dificil sa formuleze previziuni viabile privind intensitatea unor uragane precum Wilma.
Daca marti seara, Wilma era un ciclon de categoria 2 pe scara Saffir-Simson, in sase ore a atins categoria 5 – maxima -, cu vanturi de 280 km pe ora, fiind cel mai puternic repertorizat vreodata in Atlantic. Wilma are o forta superioara Katrinei.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă