11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel, temătoare cu privire la situaţia statului de drept din Turcia

Angela Merkel, temătoare cu privire la situaţia statului de drept din Turcia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia şi şi-a anunţat susţinerea pentru reducerea fondurilor europene către Ankara, în condiţiile în care Turcia doreşte aderarea la Uniunea Europeană, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax.

"În ceea ce priveşte valorile noastre democratice, evoluţiile din Turcia au fost extrem de negative. Nu numai că sunt arestaţi cetăţeni germani, dar întregul stat de drept din Turcia se îndreaptă către direcţia greşită. Suntem foarte îngrijoraţi de acest lucru. Şi voi susţine o reducere a fondurilor de preaderare", a spus Merkel, în cadrul summitului UE desfăşurat la Bruxelles.

Merkel a cerut de mai multe ori eliberarea cetăţenilor germani reţinuţi în Turcia sub acuzaţia de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016. În replică, Turcia a acuzat Germania că oferă un refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

Pe de altă parte, cancelarul german a apreciat implicarea Turciei în gestionarea crizei refugiaţilor.

"De asemenea, vreau să clarific faptul că Turcia face o treabă excelentă în privinţa refugiaţilor şi că avem obligaţii în baza acordului UE-Turcia. Am promis trei miliarde de euro pentru următorii ani, pe lângă cele trei miliarde pentru care ne-am angajat deja. Trebuie să respectăm această promisiune", a mai spus Merkel.

UE intenţiona să aloce pentru Turcia fonduri de aproape 4 miliarde de euro (în perioada 2014- 2020). Până în prezent, 189 de milioane de euro au fost acordate pentru a ajuta Turcia să adopte standarde europene în diferite domenii, inclusiv în privinţa statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţii presei.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă