4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAsasinul lui Bob Kennedy, "programat" de CIA să ucidă

Asasinul lui Bob Kennedy, “programat” de CIA să ucidă

Sirhan Sirhan, asasinul declarat al lui Robert F.Kennedy, a compărut ieri în faţa unei comisii de eliberare condiţionată, avocatul său anunţând anterior că deţine noi dovezi că Sirhan nu a acţionat singur iar creierul îi fusese spălat.

Audierea lui Sirhan Sirhan este un nou prilej pentru revenirea în actualitate a amăgitoarelor teorii ale conspiraţiei care au făcut vâlvă mulţi ani după tragicul eveniment.

Avocatul William F.Pepper a declarat pentru ABC News că îl reprezintă pentru prima oară pe Sirhan Sirhan iar audierea clientului său are loc pentru a 14-a oară de la condamnarea lui în 1969. Pepper a precizat că va depune noi dovezi în apărarea clientului său, dovezi care sugerează că un al doilea trăgător a fost cel care l-a ucis pe Robert F. Kennedy, fratele preşedintelui asasinat cu cinci ani înaintea lui. Pepper a mai susţinut că Sirhan a fost „hipno-programat” pentru a-l asasina pe Kennedy iar amintirile i-au fost şterse. Sirhan s-a declarat „plin de remuşcări” pentru rolul avut în asasinarea lui Kennedy în 1968 dar „nu-şi aminteşte mare lucru”. La proces, Sirhan a mărturisit crima şi a declarat că a comis-o „după ce a premeditat 20 de ani”.

Hotel Ambasador, 14 iunie 1968

Sirhan nu-şi aminteşte ce s-a petrecut în bucătăria acestui hotel din Los Angeles la acea dată dar istoria nu a uitat. După o zi epuizantă dar victorioasă în campania democraţilor pentru cursa prezidenţială, senatorul de New York, Robert F. Kennedy, şi-a încheiat discursul şi a părăsit sala de recepţii prin bucătăria Hotelului Ambasador. Sirhan a intrat şi a început să tragă asupra lui cu un pistol – un cartuş l-a lovit în umăr, altul în cap – înainte de a fi imobilizat de gărzile de corp.

Sirhan Sirhan, palestinian de confesiune creştină şi în vârstă de 24 de ani în momentul faptelor, a explicat că l-a ucis pe Robert Kennedy pentru că susţinuse Israelul în războiul de Şase Zile din iunie 1967. Condamnarea la moarte i-a fost comutată în 1972 la închisoare pe viaţă şi este încarcerat în închisoarea Corcoran din California. În 2006 i-a fost respinsă cea de a 13-a cerere de punere în libertate.

Candidatul „manciurian” şi teoria celui de al doilea trăgător

Potrivit martorilor, principala ipoteză este că Sirhan a tras asupra lui RFK din faţă şi de la o distanţă de 1-1,5 m în timp ce medicul legist estimează că glonţul mortal a fost tras în ceafa lui Kennedy din spate şi de la câţiva cm, ceea ce indică prezenţa cel puţin unui al doilea trăgător. S-a pus problema unui poliţist aflat chiar în patele senatorului şi deci plasat idela pentru a-i da lovitura fatală. A fost un poliţist real sau fals? Toate fotografiile evenimentului au fost confiscate de poliţie şi oficial distruse.

Mafiile şi CIA, autorii asasinării lui JFK?

Robert Kennedy anchetase implicarea CIA şi a mafiilor cubaneze şi italo-americane în asasinarea fratelui său, preşedintele JFK. Cu două luni înainte de a fi el însuşi asasinat, era convins că tentativele de a acuza Cuba făceau parte dintr-un complot al acestor grupări. Potrivit unor dezvăluiri făcute de Chicago Tribune, Robert Kennedy suspecta bande de origine cubaneză şi italiană aflate în solda CIA că au participat la uciderea fratelui său. Ca om de încredere al acestuia cunoscuse operaţiunile secrete anti-Castro ale CIA după eşecul invaziei, complotul care viza asasinarea preşedintelui cubanez. Şi fusese şocat de planul organizat de CIA cu ajutorul gangsterilor cubanezi şi capii mafiilor italo-americane John Rosselli, Sam Giancana şi Santos Trafficante. Şi mai ştia cât de mult urau familia Kennedy aceste grupuri.

Robert a înţeles că suspiciunile trebuiau ţinute secrete, negând anchetele privind asasinarea lui JFK. Dar a început să folosească frenetic telefoanele din casa din Hickory Hill unde convoca principalii colaboratori pentru a reconstitui crima. Cu două luni înainte de a fi ucis, în plină campanie pentru nominalizarea la prezidenţiale, Robert a promis americanilor care i-au cerut să facă lumină în uciderea lui JFK că va redeschide dosarul. Atunci probabil şi-a semnat condamnarea la moarte. Presa americană releva că grupul de oficiali ai CIA suspectat de asasinarea preşedintelui era prezent, deşi nu avea atribuţii, în hotelul Ambasador în seara crimei. Un alt Kennedy nu trebuia să ajungă la Casa Albă.

Ultrasecretul proiect MKULTRA

Teoriile complotului pretind existenţa legăturii între proiectul MKULTRA şi asasinarea lui Robert Kennedy, bazându-se pe faptul că Sirhan Sirhan era controlat mental.

Condus de d. Sidney Gottlieb, proiectul a fost iniţiat de directorul CIA, Allen Dulles în aprilie 1953, ca răspuns la presupusa utilizare a tehnicilor de control mental de către URSS, China şi Coreea de Nord asupra prizonierilor americani de război în conflictul Coreii. În 1972, Richard Helms, directorul de atunci al CIA a ordonat distrugerea arhivelor proiectului dar în cadrul programului fuseseră finanţate peste 150 de sub-proiecte. În august 1977, o notă semnată de senatorul Teddy Kennedy arată: „Directorul adjunct al CIA a dezvăluit că peste 30 de universităţi şi instituţii au participat la un larg proiect de testare şi experimente care includ teste cu medicamente asupra subiecţilor non-voluntari din toate categoriile sociale. Multe din aceste teste constau în administrarea de LSD pe subiecţi în necunoştinţă de cauză în diverse situaţii sociale”.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă