21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Nu avem antisemitism în România, ci doar politicieni care nu au...

Băsescu: Nu avem antisemitism în România, ci doar politicieni care nu au învăţat la şcoală

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită de stat în Israel, a declarat, după întâlnirea cu omologul său israelian Shimon Peres, că în România nu există antisemitism, ci doar politicieni care nu au învăţat la şcoală despre Holocaust, dar care ulterior şi-au cerut scuze.

Preşedintele Traian Băsescu s-a referit astfel la declaraţiile ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova (pirtător de cuvânt al PSD la data respectivă), care a afirmat, într-o emisiune de televiziune din 2012, că “la Pogromul de la Iaşi au murit 24 evrei”, “armata germană este responsabilă pentru evenimentele de la Iaşi” sau că “pe teritoriul României nici un evreu nu a avut de suferit”.

Citeşte şi: Aurel Vainer, reprezentantul comunităţii evreieşti: Declaraţiile lui Şova nu se şterg cu buretele

Dan Şova a fost trimis de prietenul şi şeful său de partid, Victor Ponta, în vizită la Muzeul Holocaustului, pentru a se informa. Actualul ministru a prezentat, ulterior, scuze pentru afirmaţiile făcute cu privire la Holocaust.

Pace în Orientul Mijlociu

Traian Băsescu a precizat, în cursul aceleiaşi întâlniri, că România sprijină planul lui iniţiat de vicepreşedintele american John Kerry privind pacea în Orientul Mijlociu.

„Am venit într-un moment important pentru Israel, când se discută pacea dintre Israel şi Palestina. Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israelul va face tot ce ţine de el pentru a asigura pacea în regiune. Nimic nu este mai important pentru un politician să poată spune poporului său: “Eu v-am adus pacea”. Sigur, pacea nu se obţine uşor.

Citeşte şi: John Kerry: Planul de pace pentru Orientul Mijlociu va fi drept şi echilibrat

Lângă locuinţa mea din Bucureşti este o grădină unde se poate lua masa în weekend şi unde mă duc sâmbătă seara pentru că ştiu că sunt grupuri de israelieni care vizitează România. Impresionant este că nu vin numai foşti cetăţeni români, dar vin şi copiii lor şi constat că ştiu limba română şi stiu despre locurile unde părinţii lor s-au născut”, a spus preşedintele, într-un discurs de mulţumire ţinut la palatul prezidenţial din Tel Aviv.

Citeşte şi: Băsescu: România susţine un acord israeliano-palestinian

Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele israelian Shimon Peres la Reşedinţa Prezidenţială “Beit Hanasi”. La ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaraţii de presă ale preşedintelui României şi ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormântul lui Theodor Herzl.

Programul vizitei

De la ora 12:20, preşedintele Băsescu va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, iar de la ora 12.40 sva participa la ceremonia de aprindere a “Flăcării Veşnice” şi va depune o coroană de flori la Memorialul Martirilor.

Pe agenda vizitei de stat mai figurează vizitarea Memorialului Copiilor şi semnarea în Cartea de Onoare, precum şi participarea la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

Citeşte şi: Traian Băsescu se întâlneşte în Israel cu preşedintele Shimon Peres, premierul Netanyahu şi românii din zonă

La ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Israelului, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun în onoarea preşedintelui României, iar la ora ora 16.15, preşedintele se va afla în Oraşul Vechi, unde va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidului Plângerii. De la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, în onoarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la reşedinţa prezidenţială “Beit Hanasi”.

Marţi, preşedintele român are programate convorbiri cu preşedintele Knessetului, Yuli Edelstein, vizitarea Aşezământului Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte şi întâlniri cu comunităţile de români din zonă. Tot marţi, preşeidntele Băsescu va vizita la Ramallah, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă