10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai buna solutie, investitiile in tehnologie

Cea mai buna solutie, investitiile in tehnologie

Presedintele american George W. Bush a admis, intr-o intalnire televizata, transmisa de postul de televiziune britanic ITV, ca liderii tarilor celor mai puternic industrializate reuniti in cadrul G8 trebuie sa se preocupe de problema schimbarilor climatice, transmite AFP. Dar a subliniat ca la summitul G8 de la Edinburgh (Scotia), ce va incepe miercuri, nu va sustine nici o propunere de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, similara cu cele cuprinse in protocolul de la Kyoto.
“Protocolul de la Kyoto ne-ar distruge economia, ca sa vorbim clar (…) Daca planul de actiune (de la Edinburgh) seamana macar cu acordul de la Kyoto, atunci raspunsul (american) va fi “Nu””, a declarat Bush la ITV, refuzand astfel, in avans, orice solutie care ar obliga toate statele din G8 sa reduca cu un anumit procent emisiile de gaze poluante.
In acelasi timp insa, presedintele american a admis ca “problema schimbarilor climatice este importanta, pe termen lung, si trebuie reactionat”. Iar cea mai buna solutie de actiune in acest sens ar putea-o constitui investirea in cercetare si in noi tehnologii, a estimat Bush.
Pe de alta parte, Bush a semnalat ca SUA ar fi dispuse la un compromis intr-o alta chestiune importanta care va fi dezbatuta in cadrul summitului G8. El a spus ca Statele Unite sunt gata sa renunte la subventiile acordate fermierilor, care distorsioneaza piata produselor agricole, daca Uniunea Europeana renunta, la randul ei, la politica agricola comuna. “Si noi avem subventii, dar nu la nivelul celor europene”, a subliniat Bush.
Acordul de la Kyoto, pe care SUA au refuzat sa-l semneze, a intrat in vigoare in luna februarie a acestui an si vizeaza reducerea globala cu 5,2% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2012, in raport cu cele inregistrate in 1990.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă