15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCine folosește alfabetul latin pentru "limba moldovenească" primește amendă 50 de euro...

Cine folosește alfabetul latin pentru “limba moldovenească” primește amendă 50 de euro în Transnistria

Simpla utilizare a alfabetului latin pentru așa-numita limbă moldovenească poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, unde dreptul la educație întâmpină numeroase restricții atunci când este vorba de grafia latină, se menționează într-un raport Promo-LEX (o organizație neguvernamentală de la Chișinău), relatează luni publicația Independent.md citată de Agerpres.

Potrivit acestui raport, în prima jumătate a acestui an nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului.

Astfel, liceul 'Evrica' din Râbnița — unicul cu predare în limba română în acest orășel industrial din Transnistria — este obligat să achite peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului. De fapt, conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul 'Alexandru cel Bun' din Tighina/ Bender; liceul 'Ștefan cel Mare' din Grigoriopol; liceul 'Lucian Blaga' din Tiraspol; liceul 'Evrica' din Râbnița; liceul 'Mihai Eminescu' din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/ Bender.

În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse numai că traduse în 'limba moldovenească', adică în limba română cu caractere chirilice, scria recent publicația Ziarul de Gardă din Chișinău.

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex amintește că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanților peste 200.000 euro.

Pe de altă parte, ONG-ul menționat semnalează că, în urma hotărârii Curții Constituționale de la Chișinău care a declarat ilegale trupele și bazele militare din stânga Nistrului — teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de către alte state—, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă