Coreea de Nord avansează cu programul nuclear. Secretarul American de Stat amenință cu intervenție militară

Experții de la Institutul pentru Știință și Securitate Internaționala afirmă că regimul de la Phenian a construit și exploatează o instalație de producție a unui izotop de litiu, esențial pentru producerea de bombe cu hidrogen

Adina Mutar 0 comentarii

Experții de la Institutul pentru Știință și Securitate Internaționala afirmă că regimul de la Phenian a construit și exploatează o instalație de producție a unui izotop de litiu, esențial pentru producerea de bombe cu hidrogen, informeaza agenția de presă Yonhap.

Fabrica unde se obține litiu cu masa atomică 6, necesar pentru bombe nucleare de fuziune, mai puternice decât cele atomice convenționale, s-ar afla în complexul chimic Hungnam, lângă Hamhung, pe coasta de est a Coreii de Nord. Regimul de la Phenian a vorbit adesea despre dezvoltarea de arme termonucleare și atomice, programe în desfășurare, în diferite stadii.

Aflat în vizită în Coreea de Sud , secretarul de stat American, Rex Tillerson, a declarat că politica SUA, de „expectativă strategică”, în privința Coreii de Nord, s-a încheiat, și că posibilitate unei intervenții militare „este pe masa”, dacă Phenianul crește nivelul de amenințare. „În cazul în care ameninţarea reprezentată de programul lor militar ajunge la un nivel care necesită o acţiune, atunci, această opţiune este de luat în calcul, deși Washingtonul nu ar dori să se ajungă la un conflict militar”, a subliniat Tillerson.

Tillerson își continuă vizita sâmbătă în China, pentru a cere Beijingului să implementeze regimul de sancţiuni împotriva statului nord-coreean şi a adăugat că autorităţile chineze nu au niciun motiv să pedepsească Coreea de Sud pentru instalarea sistemului american antirachetă THAAD. China a anunțat o serie de restricţii economice la adresa firmelor sud-coreene, o formă de răspuns a planurile de instalarea sistemului antirachetă. „Sperăm că statul chinez îşi va schimba poziţia în ceea ce priveşte pedepsirea Coreei de Sud”, a precizat Tillerson. La rândul său, Donald Trump a notat, pe Twitter, că „Phenianul se comportă foarte rău, se joacă de foarte mulți ani cu SUA” și că Beijingul a făcut prea puțin ca să-l limiteze pe liderul de la Phenian.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...