7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCroatul bosniac care s-a sinucis cu cianură în timp ce i se...

Croatul bosniac care s-a sinucis cu cianură în timp ce i se citea sentința a cerut ceremonie privată într-o scrisoare adresată familiei. Anchetă internă în TPI asupra modului în care Slobodan Praljak a intrat în posesia fiolei cu cianură

Slobodan Praljak, croatul bosniac care s-a sinucis în urmă cu trei zile înghițind conținutul unei fiole într-o sală de audieri a Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, a lăsat familiei o scrisoare sigilată, în urmă cu cinci ani, pentru a fi deschisă după moartea lui.

Avocata sa, Nika Pinter, a declarat că Praljak a solicitat familiei să-l înmormânteze în cadrul unei ceremonii private, pentru a nu stârni tensiuni politice sau „să iasă un circ”. „Scrisoarea nu este în niciun fel legată de ceea ce s-a întâmplat”, a precizat avocata sa. Un ziar croat a dezvăluit că Praljak a cerut să fie ars, iar cenușa să fie depusă la cimitirul Mirogoj din Zagreb.

Un judecător olandez a anunțat-o pe Nika Pinter că Praljak a lăsat o scrisoare pentru ea în celulă, iar aceasta îi va fi dată când n-o să mai constituie o probă în ancheta asupra morții sale.

Slobodan Praljak a lucrat în domeniul teatru/film înainte de a se înrola în timpul conflictului din Bosnia, din anii 1990, devenind general. Mulți croați îl consideră erou de război, dar TPI l-a găsit vinovat de crime împotriva umanității în timpul unor operațiuni de purificare etnico-religioasă supervizate de el.

De la sinuciderea sa din timpul citirii condamnării în TPI, mulți adepți au depus coroane și candele în piețele centrale din Croația și Bosnia.

Premierul croat, Andrej Plenkovic, a declarat că verdictul TPI este „o injustiție profundă”.

Autopsia a stabilit că Slobodan Praljak a murit de o insuficiență cardiacă cauzată de cianură. Această substanță a ajuns la condamnat cu ajutorul unor complici, iar pentru a se stabili cine a fost implicat, săptămâna viitoare se va demara o anchetă internă a TPIY, în completarea anchetei procuraturii olandeze.

La trei zile după dramaticul incident, încă nu se știe cum a intrat acuzatul în posesia fiolei cu cianură și cum a putut să treacă peste toate controalele de securitate stabilite între celula sa și sala de audieri.

Deținuții TPIY pot primi vizite din partea responsabililor religioși, medicilor, prietenilor, membrilor familiei care puteau să-i furnizeze fiola cu cianură, pe care putea s-o obțină și prin contrabandă. Avocata lui Praljak, Nika Pinter, este și ea pe lista de suspecți.

„Nu m-am gândit niciodată că ar putea face așa ceva, dar înțeleg, pentru că era un om onorabil care nu putea trăi cu o condamnare care îl califica drept criminal de război”, a declarat aceasta, subliniind că nu știa nimic despre planul macabru al clientului său, iar în cursul discuțiilor dinainte de pronunțarea verdictului, Slobodan Praljak nu a lăsat să se înțeleagă că s-ar sinucide.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă