8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCine e viitorul șef al Cosei Nostra

Cine e viitorul șef al Cosei Nostra

Brigada anti-mafie se aşteaptă la o reuniune, desigur secretă, a Cupolei Cosa Nostra pentru alegerea unui nou „capo di tutti capi” după moartea lui Toto Riina. Acesta este Matteo Messina Denaro.

Toto Riina, fostul şef suprem al mafiei siciliene, unul dintre cei mai redutabili din istoria Cosa Nostra, a murit în detenţie, unde era închis de 24 de ani. El a fost cel mai sângeros şi nemilos boss mafiosi, poreclit şi „Bestia”, şi a fost condamnat de 26 de ori la închisoare pe viaţă pentru peste 200 de crime.

Cele mai răsunătoare au fost asasinatele în 1992 ale judecătorilor anti-mafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, care, în 1987, au adus în justiţie peste 300 de membri ai Mafiei. Riina se află şi la originea unei serii de explozii la Roma, Milano şi Florenţa.

După arestarea lui Riina în 1993, „Cupola” (sau „Comisia”) care conduce mafia siciliană nu a mai fost capabilă să se reunească, nici măcar pentru a alege un succesor pentru cel încarcerat. Toto a rămas formal şef din închisoare. În prezent mai există Cupola? Nimeni nu ştie. Unii anunţă că va reuşi curând să se reunească pentru a alege un nou şef, acesta fiind Matteo Messina Denaro, şeful mafiei din Trapani, căutat de autorităţi de un sfert de secol.

Este posibil însă ca Mafia siciliană să nu-şi mai revină din înfrângerea suferită în fața statului italian. Din acest punct de vedere, Toto Riina poartă responsabilitatea, el fiind cel care a inaugurat turnura teroristă a Cosei Nostra în 1982, când clanul „Corleonesi” – al căror şef era – a preluat puterea asupra „Palermitanilor” prin asasinarea generalului Carlo Alberto della Chiesa, urmată de numeroase eliminări de magistraţi şi membri ai forţelor de ordine. Atunci, Riina a decis să declare război statului. După asasinarea magistraţilor Falcone şi Borselino, statul a reacţionat în forţă, a procedat la sute de arestări, a elaborat o strategie subtilă de implicare a „colaboratorilor justiţiei” – peste 1.000 de „pocăiţi” fiind în prezent de partea instituţiilor şi iertaţi de pedepse.

Un nou asasin sângeros

Matteo Messina Denaro se află în clandestinitate din 1995, s-a convertit în om de afaceri şi brigada anti-mafia nu mai speră să-l poată aresta într-o zi. Cu ochelarii Ray-Ban fumurii şi costumele Versace ajustate, cum apare în rarele fotografii, avea aerul unui patron de discotecă. Denaro, numărul 1 în Cosa Nostra, iubește maşinile Porsche, ceasurile Rolex şi goana după fete. Este ultimul naş sicilian, un traficant internaţional de droguri şi mai ales un asasin pe care revista Forbes l-a clasat printre cei mai căutaţi 10 fugari din lume.

„Cu persoanele pe care le-am ucis aş putea umple un cimitir”, se lăuda într-o zi. El şi-a ucis cu sânge rece rivalii, şi-a strangulat logodnica atunci când era însărcinată, a executat ziarişti, a eliminat poliţişti care îi stăteau în drum. Participarea la atentatele din Roma, Milano şi Florenţa din 1993 i-a adus o condamnare la închisoare pe viaţă. În contumacie, pentru că după atentate ultimul boss al Cosei Nostra a dispărut. De atunci, 200 de oameni ai brigăzii antimafia sunt pe urmele lui Matteo, supranumit şi Diabolik, pentru că, asemenea personajului din banda desenată preferată, şi-a echipat una dintre maşinile sale Alfa Romeo cu mitraliere. Umbra lui planează asupra fructuoaselor afaceri ale organizaţiei criminale.

Apropiaţii lui sunt după gratii. Arestarea lui Giuseppe Grigoli a fost o lovitură dură, fiindu-i blocat accesul la unul din „portofelele” personale. Curtea de Casaţie a confirmat de curând condamnarea acestuia la 12 ani de închisoare pentru „asociere mafiotă” şi i-a confiscat 700 milioane euro. Privat de „seiful negru”, Denaro se simte vânat. În plus, pe capul lui a fost pus un preţ de 1,5 milioane euro. Cei aflaţi pe urmele lui sunt convinşi că se ascunde pe teritoriul său, în Trapani, provincie de 2.459 km pătrați şi latifundii impenetrabile. Ascunzători ideale, unde orice străin este imediat reperat ca poliţist, orice maşină neobişnuită este considerată inamic şi zgomotul unui elicopter este un semnal de alarmă. 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă