9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDiplomat american arestat in Belarus

Diplomat american arestat in Belarus

Presedintele belarus, Alexandr Lukasenko, “ultimul dictator din Europa”, cum l-a numit administratia de la Washington, da semne de nervozitate. Cu doua zile in urma, politia l-a arestat pe ofiterul politic al Ambasadei Statelor Unite, Lyle McMillan, in timp ce se indrepta spre o intalnire cu membrii unei organizatii de opozitie in orasul Gomel, langa Minsk. McMillan a fost detinut numai cateva ore, suficient insa pentru ca intalnirea sa fie anulata.
De ceva timp, regimul autoritar al lui Lukasenko s-a inasprit, semn ca dictatorului i se scurge puterea printre degete. In ultimele doua luni, politia politica (ce poarta in continuare gloriosul nume de KGB) a inchis 80% din birourile regionale ale partidelor de opozitie. Mai multi militanti pro-democratie au fost arestati sub diferite acuzatii si o ploaie de amenzi s-a abatut asupra publicatiilor care ies din linie.
Saptamana trecuta, acelasi KGB a confiscat computerele membrilor organizatiei de opozitie A Treia Cale, care a realizat mai multe filmulete de desene animate care il ridiculizeaza pe Lukasenko, difuzate pe site-ul mult.3dway.org. Autorii sunt cercetati sub acuzatia de defaimare a presedintelui si risca cativa ani de inchisoare. Lukasenko pare insa incapabil sa inteleaga ca in secolul 21 existenta Internetului face imposibila cenzura din secolul 20. “Ubu Roi” de la Minsk are, ca si originalul, o obsesie cu polonezii.
Pe 6 iulie, doi jurnalisti ai unor publicatii de limba polona din Belarus au fost amendati cu 2500, respectiv 1200 de dolari pentru ca au incercat sa amplaseze un cort in piata centrala din Grodno (vest) si o pancarta cu inscriptia “Redati-le vocea polonezilor”. Ieri au fost amendati din nou cu cate 25 de dolari pentru ca au calcat iarba.
Lukasenko se simte amenintat de aparitia revolutiilor colorate din fostele state sovietice. Miercuri, premierii polonez, ucrainean, leton si lituanian au decis sa isi coordoneze politica fata de Minsk. In cazul in care insa se vor naste miscari de opozitie puternice, Lukasenko are un as in maneca. Tot mai multe voci de la Moscova vorbesc de un scenariu iugoslav. La fel ca Milosevici, Putin nu mai are dreptul sa candideze a treia oara. Dar daca s-ar naste o federatie Rusia-Belarus, ghici cine ar deveni “noul” presedinte federal?

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă