9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDoi suspecti au fost arestati in California

Doi suspecti au fost arestati in California

Autoritatile din Washington au anuntat ieri ca doua persoane, tata si fiu, arestate in nordul Californiei, sunt suspectate de implicare intr-un plan de amploare al organizatiei teroriste Al Qaeda de continuare a jihadului (razboiul sfant islamic) impotriva Statelor Unite, informeaza CNN.
“Informatiile pe care le detinem ne fac sa credem ca mai multi indivizi care au legatura cu reteaua terorista Al Qaeda au actionat in diverse zone din localitatea Lodi, California”, a declarat Keith Slotter, agent special al Biroului Federal de Investigatii (FBI). El a adaugat ca printre suspecti se numara “indivizi antrenati in tabere teroriste din strainatate, care aveau intentia clara de a initia un atac terorist pe teritoriul Statelor Unite”. Dar deocamdata nu a fost gasita nici o dovada cu privire la modul de desfasurare, tinta sau data la care ar fi putut fi comis atentatul, a afirmat Slotter.
Umer Hayat, in varsta de 47 de ani, si fiul acestuia, Hamid Hayat, de 22 de ani, care isi aveau domiciliul in orasul Lodi (California), au fost arestati dupa ce anchetatorii FBI au ajuns la concluzia ca acestia i-au mintit. Cei doi nu au fost inca acuzati de implicare in comiterea de atacuri teroriste, in ciuda faptului ca exista informatii potrivit carora, in perioada 2003-2004, Hamid s-a antrenat intr-o tabara a retelei Al Qaeda din Pakistan. Dar ancheta continua.
Pe de alta parte, tot pentru implicare in activitati teroriste, au mai fost arestate alte doua persoane din Lodi, clericii musulmani Muhammed Adil Khan si Shabbir Ahmed. Acestia au fost retinuti de politisti pentru incalcarea legislatiei privind imigratia. Dar anchetatorii nu au stabilit, deocamdata, existenta unei posibile conexiuni intre clerici si familia Hayat.
Marti, o Curte federala din California a dezvaluit continutul unui document care ii incrimineaza pe Umer si Hamid Hayat. Potrivit documentului, tanarul Hamid recunoaste ca in timpul antrenamentelor in tabara Al Qaeda a folosit drept tinte imagini ale unor personalitati politice americane, inclusiv fotografii ale presedintelui SUA, George W. Bush. Si mentioneaza printre eventualele tinte ale unui atac terorist “spitale sau lanturi de magazine”.

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă