10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialDoliu si furie in Cipru, echipajele Helios Airways - in greva

Doliu si furie in Cipru, echipajele Helios Airways – in greva

Tragedia aviatica survenita duminica la pranz langa Atena a indoliat Ciprul. Dintre cele 121 de suflete aflate la bordul Boeing-ului 737 al companiei cipriote Helios Airways, marea majoritate a victimelor provine din randurile cipriotilor, la care se adauga mai multi cetateni greci. Nenorocirea este cu atat mai mare cu cat 42 dintre pasageri erau adolescenti, elevi ai unei scoli de fotbal din Limassol. Ciprul a decretat trei zile de doliu national.
In cursul noptii de duminica spre luni, familiile indoliate au luat drumul Atenei, tragica veste fiindu-le transmisa cu mare intarziere. In durerea si furia lor, rudele sosite la aeroportul din Larnaca erau, duminica seara, la un pas de a-i linsa pe reprezentantii companiei Helios.
Intre timp, echipele de salvare elene au reusit sa recupereze ramasitele pamantesti ale victimelor, precum si cutiile negre ale avionului prabusit. Desi grav avariate, acestea au fost trimise de urgenta spre analiza la Paris, specialistii fiind de parere ca numai in baza datelor inregistrate se va putea elucida misterul acestei catastrofe.

Morti prin inghet inaintea impactului

La 24 de ore dupa tragedie, specialistii chestionati conturau imaginea dramatica a unui avion aflat pe autopilot, cei 121 de pasageri si echipajul fiind deja in stare de inconstienta in momentul in care avionul, ramas fara combustibil, s-a prabusit. Pilotii ar fi fost printre primii care au lesinat din cauza lipsei de oxigen, survenita ca urmare a unei depresurizari aparute dupa o defectiune la sistemul de climatizare.
Mai multe posturi TV elene relatau ieri, cu referire la surse ale Ministerului Transporturilor, ca majoritatea cadavrelor gasite ar fi fost “inghetate bocna”, in pofida flacarilor din jur.
Cauzele prabusirii continuau sa ramana, ieri, principala enigma. Expertii opinau ca o simpla defectiune a sistemului de climatizare nu poate conduce la prabusirea unei aeronave. In plus, faptul ca pilotii au lesinat primii reprezinta un alt mister.
Intre timp, Helios Airways se vede confruntata cu vehemente critici legate de seriozitatea reviziilor sale tehnice. Boeing-ul prabusit ar mai fi inregistrat, anul trecut, defectiuni ale sistemului de climatizare. Mediile elene au mai relatat ca unor tehnicieni Helios li s-ar fi desfacut contractul de munca dupa ce acestia refuzasera semnarea documentelor de atestare a sigurantei de zbor, fapt dezmintit insa de compania cipriota. In cursul diminetii, doua echipaje ale Helios Airways au refuzat categoric sa se imbarce, iar pasagerii au fost indrumati spre cursele altor companii. Postul TV cipriot Sigma, care a prezentat live aceasta “revolta”, relata ca membrii echipajelor s-au temut insa sa explice daca retinerile lor erau de ordin emotional sau bazate pe certitudini tehnice.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă