7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Tusk propune organizarea unui summit extraordinar UE în România la câteva...

Donald Tusk propune organizarea unui summit extraordinar UE în România la câteva săptămâni după Brexit

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus organizarea unei serii de 13 summituri în următorii doi ani, cu scopul reformării UE, inclusiv a unui summit extraordinar în România, ce ar urma să aibă loc la câteva săptămâni după data la care este programată să se încheie procedura Brexit, scrie Mediafax.

Preşedintele Consiliului European, care coordonează calendarul summiturilor UE, şi-a prezentat propunerile, marţi, după ce s-a consultat cu liderii statelor UE în legătură cu reformarea Uniunii Europene, acţiune care a devenit urgentă în urma deciziei Marii Britanii de a se ieşi din Blocul Comunitar.

Calendarul reuniunilor, care începe cu discuţiile de la Bruxelles, programate săptămâna aceasta, include summiturile UE organizate în mod regulat în următorii doi ani, dar şi întâlniri informale pe teme speciale.

În plus, calendarul include un summit UE special care ar urma să se desfăşoare în România la câteva săptămâni după data la care Marea Britanie este programată să părăsească Uniunea Europeană (martie 2019), cât şi o reuniune specială pe teme de securitate la Viena, anul viitor.

"Sunt foarte fericit să observ dorinţa dumneavoastră de a accelera activitatea şi de a depăşi sentimentul de neputinţă", le-a transmis Tusk liderilor UE printr-o invitaţie scrisă înainte de reuniunea programată să înceapă joi.

"Pe baza consultărilor (…) este clar că, de asemenea, există o dorinţă de a revigora şi îmbogăţi activitatea noastră, inclusiv prin schiţarea de noi idei", a adăugat oficialul european.

Propunerea lui Tusk include o idee de modificare a modului de lucru în cadrul summiturilor prin renunţarea la abordarea tradiţională a consensului pentru a permite inclusiv posibilitatea dezacordului între lideri.

"Aş dori să propun o metodă care se concentrează pe căutarea de soluţii la probleme reale", a mai afirmat Tusk.

Noua metodă "va prezenta diferenţele noastre, descriind în mod precis la ce se referă conflictul pentru ca astfel să ne permită să avem discuţii politice serioase", a completat oficialul european, potrivit site-ului postului France 24.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă