14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarul Panama Papers a fost DESECRETIZAT: 320.000 de nume de companii şi...

Dosarul Panama Papers a fost DESECRETIZAT: 320.000 de nume de companii şi persoane fizice, date publicităţii

Panama Papers, documentele la originea unui răsunător scandal de evaziune fiscală la nivel mondial, au fost postate online parţial luni pe site-ul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), informează AFP, citată de Agerpres

CAUTĂ AICI

Aceasta este “cea mai importantă publicare în legătură cu companiile offshore şi persoanele aflate în spatele lor”, afirmă într-un comunicat ICIJ, grupul cu sediul la Washington care a coordonat ancheta în scurgerea masivă de documente ale firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca. 

O bază de date ce conţine circa 320.000 nume de companii şi persoane fizice este acum deschisă publicului şi ridică vălul asupra societăţilor fictive domiciliate în 21 de paradisuri fiscale, din Insulele Virgine Britanice până în Hong Kong, trecând prin statul Nevada (vestul SUA). 

Numele fostului ministru francez al bugetului Jerome Cahuzac, forţat să demisioneze pentru ascundere de conturi în străinătate, apare mai ales în această bază de date, care dezvăluie reţeaua de societăţi-paravan creată de el în Seychelles şi Panama pentru a-i acoperi urmele. 

Într-un interviu acordat France Presse, directorul ICIJ Gerard Ryle a explicat că publicarea acestor documente răspunde unei cerinţe de “transparenţă”, dar şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a vedea şi alte dezvăluiri mulţumită contribuţiei societăţii civile. 

Cu toate acestea, ICIJ a precizat că doar o parte din cele 11,5 milioane de documente Panama Papers a fost folosită pentru a alimenta această bază de date online. Firma Mossack Fonseca a ameninţat că va răspunde la această publicare prin intermediul instanţelor. 

După primele dezvăluiri publicate la începutul lunii aprilie, Panama Papers au compromis reputaţia unor şefi de stat, în Argentina, Ucraina şi Rusia, dar de asemenea unor staruri de fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocând o undă de şoc ce a forţat comunitatea internaţională să treacă la acţiune.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă