10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialEmigrantul bulgar, "izvor" de bunastare in tara-mama

Emigrantul bulgar, "izvor” de bunastare in tara-mama

Banii trimisi acasa de bulgarii care lucreaza in strainatate au reprezentat, dupa 2001, jumatate din investitiile care sosesc anual in tara vecina. Dupa cum releva un studiu efectuat de Institutul de economie de piata din Bulgaria, transferurile de bani de peste hotare sunt vazute ca o adevarata recompensa pentru tara-mama, de la fiii ei ratacitori.
“Iluzia ca noi ii hranim (ii vindecam, educam etc.), iar ei emigreaza si astfel ne impun cheltuieli nu are nici un suport real”, comenta cotidianul bulgar Mediapool rezultatele studiului intitulat “Stimuli si emigrare in contextul aderarii la UE”. Sumele trimise in Bulgaria au crescut de peste trei ori intre 1998 si 2003. Transferurile reprezinta cam 80% din cheltuielile guvernamentale pentru educatie si sanatate si 5% din comertul international al tarii. Efectele macroeconomice produse de infuzia capitalului castigat de bulgari peste hotare sunt certe: acumularea de valuta, imbunatatirea nivelului de trai, cresterea veniturilor si a consumului marfurilor de prima necesitate.
Ca si in Romania, in Bulgaria se vorbeste despre emigrare ca despre un fenomen in masa. Institutiile din tara de la sud de Dunare au mari dificultati in evaluarea numarului cetatenilor bulgari care au emigrat in strainatate in ultimii 15 ani. In raportul pe 2004 despre evidenta populatiei se mentioneaza ca exista 36.692 de bulgari care locuiesc legal in afara granitelor. Dar aceasta cifra este mai mica decat numarul bulgarilor care locuiesc spre exemplu numai in Grecia. Statisticile efectuate intre 1998, cand a inceput procesul formal de aderare a Bulgariei la UE, si 2003 mentioneaza peste 210.000 de emigranti bulgari. O cifra mai apropiata de realitate este probabil de 700.000.
Portretul-robot al emigrantului bulgar se prezinta astfel: varsta medie sau imediat dupa majorat, lucreaza in sfera serviciilor, are liceul terminat, nu intentioneaza sa ramana in strainatate definitiv. Oamenii care au venituri mici si un nivel de pregatire mediu emigreaza mai des, iar influenta pozitiva este resimtita de catre rudele lor ramase in tara. Majoritatea sunt emigranti de categoria a doua, in sensul ca au plecat mai intai intr-o anumita tara, apoi s-au mutat in alta.
Motivatia principala a emigrarii o constituie posibilitatea redusa de a te realiza in propria tara si salariile mici. De exemplu, daca in 1998 salariile din Bulgaria erau in medie de 5,5 ori mai mici decat cele din Grecia, in prezent sunt de 10 ori mai mici. In opinia autorilor studiului, daca reformele vor aduce bunastare, stimulii emigrarii vor diminua pe termen mediu, adica pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Pana atunci, specialistii sunt de acord ca nici un program guvernamental n-ar putea inlocui aceasta nesecata sursa de bani din exterior, care pentru multi bulgari de acasa reprezinta un fel de ajutor social.

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Inter Milano, noua campioană a Italiei, după victoria din „Derby della Madonnina”

Inter Milano s-a impus cu scorul de 2-1 în „Derby della Madonnina”, contra rivalei locale AC Milan, și și-a asigurat un nou titlu de...

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă