Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Eveniment istoric: Astana va găzdui EXPO-2017

Expoziţia internaţională EXPO-2017 va fi găzduită de Kazahstan, iar ţările din întreaga lume îşi vor prezenta soluţiile creative la provocarea lansată de Astana: sursele de energie alternativă. Capitala ...

Advertorial 0 comentarii

Expoziţia internaţională EXPO-2017 va fi găzduită de Kazahstan, iar ţările din întreaga lume îşi vor prezenta soluţiile creative la provocarea lansată de Astana: sursele de energie alternativă.

Capitala Kazahstanului va găzdui expoziţia specializată „EXPO-2017", în care se va discuta despre sursele de energie alternativă şi tehnologiile „verzi". Decizia a fost luată la Paris, la sediul central al Biroului Internaţional de Expoziţii (BIE), în luna noiembrie.

La cea de-a 152-a sesiune a adunării generale a Biroului Internaţional de Expoziţii, 148 de membri din cei 168 au fost prezenţi şi şi-au exprimat votul. Astana a fost votată de 103 membri, faţă de concurenta directă, oraşul Liege, susţinută de numai 44 de membri.

„Victoria Astanei este victoria întregului popor"

După aflarea deciziei BIE, preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev i-a felicitat pe locuitorii capitalei pentru victoria lor şi a apreciat că găzduirea expoziţiei internaţionale este un eveniment istoric.

„În cadrul EXPO-2017, toate ţările din lume prezintă cele mai noi realizări în tehnologie, ştiinţă şi cultură. La astfel de evenimente participă milioane de oameni din toată lumea. În această competiţie acerbă, victoria Astanei nu este întâmplătoare", a punctat preşedintele Nazarbayev.

Astfel, el a subliniat că, prin această decizie, Astana este recunoscută drept centrul unui eveniment important. „În al doilea rând, alegerea Kazahstanului arată succesul pe care l-a dobândit ţara noastră şi subliniază perspectivele de dezvoltare şi îmbunătăţire ale regiunii eurasiatice. De asemenea, subiectul de actualitate propus de Kazahstan, cel al energiei viitorului, a contribuit la obţi­nerea victoriei. Nu în cele din urmă, victoria Astanei este victoria întregului popor kazah", a subliniat preşedintele.

„Acum avem o nouă sarcină: să organizăm EXPO-2017 la un nivel demn, pentru că nu este vorba numai de prezentarea unei ţări, ci va releva şi potenţialul nostru creativ. Expoziţia din Astana va încuraja dezvoltarea inovaţiilor în republică", a explicat preşedintele Nazarbayev. În acelaşi timp, preşedintele kazah şi-a exprimat încrederea că ţara va duce la bun sfârşit aceast obiectiv.

EXPO-2017: „Energia viitorului"

Tema expoziţiei internaţionale din 2017, „Energia viitorului", reflectă cea mai mare provocare cu care se confruntă umanitatea în zilele noastre.

Titlul şi conţinutul temei se pliază perfect pe recomandările raportului Naţiunilor Unite, „Energia pentru Dezvoltare Durabilă", se arată pe site-ul expoziţiei.

Potrivit statisticilor ONU, 1,6 miliarde de oameni nu au acces la electricitate, iar 2,4 miliarde de oameni nu au acces la combustibili moderni, pentru a putea găti şi a se încălzi. Nevoia tot mai mare de energie a oamenilor împinge consumul la limite pe care sistemul energetic actual nu le poate susţine. De aceea, este necesară găsirea unor surse de energie alternative, accesibile tuturor oamenilor, chiar şi celor din ţările mai puţin dezvoltate.

De asemenea, este de remarcat că ideea generală a EXPO-2017 se leagă de obţinerea energiei eficiente, dezvoltarea sistemelor naţionale de energie şi energiei regenerabile care sunt în mâinile comunităţii internaţionale, conform „Millenium Development Goals". În plus, tema EXPO-2017 încorporează, practic, toate temele expoziţiilor anterioare: „Oraşe mai bune-viaţă mai bună" (2010, Shanghai), „Viaţa în oceane şi pe coastă" (2012, Yeosu), precum şi „Hrănirea planetei-energie pentru viaţă" (urmează în 2015, la Milano).

Kazahstanul, prima din fostele republici ale URSS care va găzdui EXPO, face parte din Biroul Internaţional de Expoziţii din 1997.

Ţara a participat la EXPO începând cu anul 2005, când s-a prezentat, la Aichi, cu proiectul „Înţelepciunea naturii". A fost prezentă şi la Zaragoza (2008), cu tema „Apa şi dezvoltarea sustenabilă" şi în 2010, la Shanghai, cu tema „Astana, inima Eurasiei".

La expoziţia din 2008, Kazahstanul a câştigat medalia de bronz pentru decoraţiile de interior şi exterior.

Expoziţiile internaţionale au o lungă istorie şi prezintă adevărate realizări tehnologice şi tehnice, împărtăşind, în acelaşi timp, o parte din istoria, tra­diţiile şi organizarea socială a ţărilor participante. Ele au rolul de a atrage atenţia comu­nităţii globale, generând noi tendinţe în economia şi cultura mondiale.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...