21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialExit-poll: Coaliţia premierului Shinzo Abe, aproape de o victorie categorică

Exit-poll: Coaliţia premierului Shinzo Abe, aproape de o victorie categorică

Coaliţia de guvernare condusă de către premierul japonez Shinzo Abe este în faţa unei victorii categorice în cadrul alegerilor generale de duminică, potrivit exit-pollurilor, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax.

Partidul Liberal Democrat (LDP) şi partenerul de coaliţie Komeito ar urma să câştige 311 locuri în Camera Reprezentanţilor, menţinându-şi astfel majoritatea de două treimi în camera inferioară a Parlamentului, potrivit televiziunii TBS.

Potrivit altor sondaje efectuate la ieşirea de la urne, coaliţia premierului japonez Shinzo Abe ar urma să înregistreze cifre sub majoritatea de două treimi.

Shinzo Abe are şanse foarte mari să devină cel mai longeviv premier al Japoniei, ocupând această funcţie din 2012. În vârstă de 63 de ani, Abe a făcut apel la un nou mandat pentru rezolvarea "crizei naţionale" provocate de ameninţările din Coreea de Nord privind rachetele nucleare şi balistice.

În acelaşi timp, premierul japonez şi-a anunţat intenţia de a revizui Constituţia, considerată una restrictivă în domeniul apărării. Potrivit articolului 9 din Constituţia Japoniei, ţara este una pacifistă, care nu se va angaja în niciun război.

Shinzo Abe consideră că forţele de autoapărare SDF trebuie să fie recunoscute oficial ca armata Japoniei, astfel încât ţara să aibă pregătite toate opţiunile în cazul unei agresiuni din partea Coreei de Nord.

În 2015, Japonia a adoptat o lege controversată de securitate prin care forţele armate pot să se angajeze în acţiuni de autoapărare sau să vină în ajutorul SUA şi al altor aliaţi din străinătate. Shinzo Abe vrea să adauge noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, precum dezvoltarea Chinei şi terorismul internaţional.

Modificarea Constituţiei necesită o majoritate de două treimi în ambele camere ale Parlamentului japonez şi o majoritate simplă într-un referendum naţional.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă