Fostul deputat Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova

Un tribunal din Republica Moldova l-a condamnat, joi, pe omul de afaceri şi fostul deputat Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei de un miliard de dolari.

Mihai Diac 0 comentarii

Un tribunal din Republica Moldova l-a condamnat, joi, pe omul de afaceri şi fostul deputat Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei de un miliard de dolari, relatează The Associated Press citată de Mediafax.

Dosarul se referă la deturnare de fonduri din băncile moldovenești şi la spălare de bani.

Veaceslav Platon va mai trebui să plătească statului despăgubiri în valoare de 869 de milioane de lei moldoveneşti (45,2 milioane de dolari). Totodată, toate acţiunile deţinute de către omul de afaceri au fost confiscate.

De asemenea, Veaceslav Platon nu va putea ocupa funcţii în sistemul bancar timp de cinci ani. Deciziile instanţei nu sunt definitive.

Magistraţii din Chişinău au pronunţat sentinţa după ce au concluzionat că Veaceslav Platon a deturnat fonduri de la Banca de Economii, instituţie care ulterior a dat faliment. Veaceslav Platon a negat toate acuzaţiile şi susţine că acest dosar are un substrat politic. Platon, în vârstă de 44 de ani, a fost extrădat din Ucraina în luna august 2016.

În anul 2014, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Banii au dispărut înainte de alegerile parlamentare, iar cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că fondurile au ajuns în conturile unor firme offshore.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...