12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic - condamnat la...

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic – condamnat la închisoare pe viață pentru genocid. Mladic i-a acuzat pe judecători că mint. Președintele Serbiei critică sentința

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, zis "Măcelarul din Balcani", a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, relatează agențiile internaționale de presă.citate de Agerpres.

Una dintre acuzații este aceea de genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, iar o altă acuzație se referă la crime împotriva umanității.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone.

Cu puțin timp înainte de anunțarea verdictului, Ratko Mladic a fost evacuat din sala de audieri a Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, după ce a avut o izbucnire nervoasă: s-a ridicat și le-a strigat judecătorilor că mint.

Judecătorul Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladic după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe ședința din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. 'Ei mint. Dumneavoastră mințiți. Nu mă simt bine', a strigat Mladic.

Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric.

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofițeri bosniaci sârbi, alți doi fiind condamnați pentru ajutor și complicitate.

Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY își va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de așa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaționale (MICT).

După anunțarea sentinței, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că "toată lumea știa care urmează să fie verdictul, nu există nimeni care să nu fi știut", reflectând percepția a numeroși sârbi despre decizia de miercuri de TPIY ca fiind una "părtinitoare".

"Ca președinte, nu am dreptul să comentez deciziile adoptate de prima instanță", a adăugat Vucic, îndemnându-i pe "cetățenii Serbiei să privească înspre viitor, să se gândească la menținerea păcii și stabilității în regiune, să nu jelească trecutul, ci să depună eforturi pentru a construi un viitor diferit și mai bun".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă