10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania ramane si sub noul Guvern federal un partener de incredere

Germania ramane si sub noul Guvern federal un partener de incredere

In exclusivitate pentru Romania Libera
Unificarea Europei aduce tarilor noastre securitate, democratie si prosperitate. Odata cu extinderea Uniunii Europene depasim definitiv divizarea dureroasa a continentului nostru dupa cel de-al doilea razboi mondial. Din acest considerent, in cazul desavarsirii unitatii Europei este vorba de mult mai mult decat numai de probleme economice. In acelasi timp, pacea, stabilitatea democratiei si dinamica economiei se conditioneaza reciproc. Sub acest aspect, adera-rea Romaniei la UE este in interesul politic si economic al tarilor noastre.
De aceea, Germania a actionat intotdeauna energic pentru ca Romania sa devina membru al Uniunii Europene. In acest sens, Guvernul federal a sprijinit aderarea nu numai din punct de vedere politic, ci a pregatit-o pe multiple planuri, prin numeroase proiecte bilaterale si ale UE, la care au participat experti de inalta clasa. Intre statele membre ale UE noi ocupam un loc de frunte prin amplele noastre actiuni intreprinse in sprijinul Romaniei. Acest ajutor energic si foarte concret se bucura de o extraordinara apreciere din partea partenerilor nostri romani.
Astfel, in ultimii 12 ani Germania a finantat peste 60 de proiecte la care au lucrat numerosi experti. In acest scop au fost puse la dispozitie circa 170 milioane euro din bugetul federal. Multe dintre proiectele noastre ajuta Romania sa creeze premisele necesare aderarii la Uniunea Europeana. In afara de aceasta, Germania participa cu succes la Programul de twinning Phare finantat de Uniunea Europeana, Germania fiind implicata in prezent in 15 proiecte din diverse domenii cum ar fi de ex. finante, justitie, mediu, agricultura si politica concurentiala. Aceste proiecte slujesc nemijlocit pregatirii pentru aderarea la UE.
Numai in anul in curs Romania primeste de la UE un asa-numit ajutor de preaderare in valoare de aproape 1 miliard de euro. Din acesta, circa 22% provine – prin intermediul bugetului UE – din Germania. Cu alte cuvinte, cu cele peste 250 de milioane de euro pe an, contribuabilii germani platesc o contributie de solidaritate pentru Romania, menita sa ajute ca aderarea Romaniei la UE sa fie un succes pentru ea insasi, pentru noi, in Germania, si pentru intreaga Uniune.
2006 va fi un an al schimbarilor decisive de macaz in vederea aderarii. In scrisoarea de avertizare adresata Guvernului Romaniei, Comisia Europeana a numit clar zonele deficitare. In special in domeniile: justitie si afaceri interne, lupta impotriva coruptiei si securizarea frontierelor sunt necesare, si in continuare, progrese substantiale si rezultate palpabile. Daca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1.1.2007, asa cum este prevazut, sta in mainile Guvernului sau. Persoanele cu responsabilitati politice sunt solicitate sa creeze la timp conditiile necesare pentru aceasta. In acest sens, nu trebuie sa se piarda timpul, caci UE nu va putea face un rabat politic la respectarea tuturor criteriilor de aderare.
Aderarea Romaniei la UE va fi sprijinita si de viitorul Guvern federal, care va fi format in urma recentei intelegeri intre partidele din coalitie din Germania. Viitorul Cancelar federal, doamna Merkel, a aratat in mod clar ca se simte legata de Tratatul de aderare si ca Romania va adera in masura in care va indeplini toate criteriile. La aceasta se adauga si faptul ca, datorita propriei sale experiente de viata in calitate de cetatean al fostei R.D.G., dovedeste o deosebita intelegere fata de problemele procesului de transformare, fiind, deci, si receptiva la conditiile din Romania. De altfel, acest lucru este valabil si pentru noul presedinte al SPD, primul-ministru al landului Brandenburg, Matthias Platzeck.
Germania se bucura de viitorul partener in UE, Romania. Eu sunt sigur ca vom putea continua buna noastra colaborare bilaterala – care se defasoara cu succes in plan politic si economic – si in cadrul european. De la viitoarea tara membra Romania asteptam o contributie pe masura experientei sale istorice. Tarile est-europene care au suferit de pe urma economiei de comanda sunt cele care ar trebui sa indeplineasca – in calitate de tari membre – rolul de inaintasi in promovarea principiilor clare ale economiei de piata si sa promoveze o noua dinamica a reformelor si a innoirii economice.

Cele mai citite

Incident tragic la un Zoo din Kansas: o femelă de struț a murit după ce a înghițit cheile furate de la un angajat

Karen, o femelă de struț de 5 ani de la Grădina Zoologică Topeka din Kansas, a murit după ce a scăpat din țarcul ei,...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă