11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialHu refuza lectiile lui Bush

Hu refuza lectiile lui Bush

La cea de-a treia sa vizita in China, presedintele SUA, George W. Bush, s-a straduit, fara rezultat, sa-si convinga omologul de la Beijing, pe Hu Jintao, de necesitatea unor progrese in domeniul drepturilor si libertatilor omului.
“Este important ca libertatile sociale, politice si religioase sa progreseze in China”, a declarat liderul de la Casa Alba intr-un mesaj citit in prezenta presedintelui chinez. Acesta din urma, care este si secretarul general al PC chinez, i-a raspuns indirect ca poporul chinez “se bucura de drepturi democratice in domeniul electoral, de decizii democratice si de o gestionare democratica”. Hu Jintao a vorbit despre continuarea construirii unei “politici democratice caracteristice chinezilor”, adaugand ca este “inevitabil” ca intre tara sa si SUA sa existe divergente de opinii in anumite chestiuni.
Desi poate parea un dialog al surzilor, americanii sunt decisi sa persiste in a le cere oficialilor chinezi respectarea drepturilor omului. “Vom aborda acest subiect cu si mai multa fermitate pe viitor”, a declarat secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. Cum presedintele chinez a acceptat invitatia de a vizita SUA in ianuarie 2006, ocazia se va ivi destul de repede.
O alta problema delicata ramane Taiwanul, considerat o provincie rebela, a carei independenta “nu va fi tolerata”, dupa cum s-a exprimat Hu Jintao. In schimb, constructorul american de avioane Boeing se poate felicita: China a facut o comanda de 70 de aparate 737, in valoare de patru miliarde de dolari. Este cel de-al doilea mare contract obtinut anul acesta la Beijing de gigantul american, dupa cel semnat in ianuarie privind 60 de aparate 787 “Dreamliner”, in valoare de 7,2 miliarde de dolari.

Ruga pentru crestini

Anterior discutiilor oficiale, George W. Bush si sotia sa Laura s-au rugat la biserica protestanta Gangwashi, din vestul capitalei chineze, fondata de misionari englezi si inchisa in timpul Revolutiei Culturale maoiste (1966-1976). “Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe crestinii din China! George Bush”, a scris liderul american in cartea de aur a lacasului. “Cu dragoste si respect”, a notat si Laura Bush.
Acum o saptamana, un preot si zece seminaristi ai Bisericii Catolice in clandestinitate au fost arestati in nordul Chinei. “Dorinta mea este ca guvernul chinez sa nu se teama de crestinii care se aduna pentru a se ruga deschis”, a spus presedintele american la iesirea din biserica.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă