7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialIsraelul a atacat o bază militară iraniană de lângă Damasc. Hezbollah, la...

Israelul a atacat o bază militară iraniană de lângă Damasc. Hezbollah, la 4 kilometri de trupele israeliene pe muntele Hermon

Agenția oficială Sana și televiziunea de stat siriană au anunțat un atac cu rachete al Israelului asupra unei baze militare a regimului Assad.

„Inamicul israelian a tras mai multe rachete în direcția unei poziții militare în provincia Damasc, atacul provocând pagube materiale”, au transmis oficioasele regimului, adăugând că antiaeriana a interceptat „cel puțin două rachete”.

Atacul s-a produs asupra bazei de lângă orașul Al-Kiswah, la 15 kilometri sud-vest de Damasc. Ținta coincide cu ceea ce BBC raporta la 10 noiembrie a fi o construcție pentru trupele iraniene, în interiorul unei foste baze siriene. Alte surse indică drept țintă forțele Hezbollah, poziționate lângă bază. 

La scurt timp după atacul israelian, armata siriană a anunțat un atac al Diviziei 7 Blindate asupra regiunii Beit Jinn, locuită de druzi, pe muntele Hermon, la 4 kilometri de pozițiile armatei israeliene. Forțele Hezbollah au fost „vârful de lance” al acestui atac. 
Israelul a cerut în repetate rânduri Rusiei să nu permită staționarea trupelor iraniene și Hezbollah pe teritoriul Siriei, odată declarată încheierea ofensivei asupra jihadiștilor ISIS. Însă Rusia a susținut că prezența acestor trupe, ca și a celor rusești, este „legitimă”, fiind chemate de către președintele Siriei, Bashar al-Assad. Moscova a încercat să asigure Israelul că „un cordon” de o mie de soldați ruși va fi desfășurat la granița Siriei cu Israelul, însă această propunere a fost refuzată. Tot via Rusia, Bashar al-Assad a garantat că trupele iraniene și ale Hezbollah vor fi retrase la 40 de kilometri de granița cu Israelul, însă această cerință a premierului Benjamin Netanyahu fusese valabilă doar pe timpul luptei împotriva ISIS. 

Israelul a refuzat aceste două „garanții”, rezervându-și dreptul să atace trupele iraniene și Hezbollah de pe teritoriul Siriei.

 

 

Raportul BBC despre baza iraniană de pe teritoriul Siriei, care a fost acum ținta atacurilor israeliene

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă