12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIsraelul se retrage din Gaza

Israelul se retrage din Gaza

Armata israeliana a inceput sa distribuie ieri dimineata ordinele de evacuare a colonistilor evrei din Fasia Gaza, carora li s-au dat 48 de ore pentru a-si parasi locuintele, in caz contrar riscand mutarea fortata. Retragerea istorica a israelienilor din Fasia Gaza, dupa 38 de ani, a inceput oficial la miezul noptii de duminica spre luni.
“Stop! Conform legii, intrarea si sederea in Fasia Gaza sunt interzise”, avertizeaza panourile amplasate pe bariera de la Kissufim, care blocheaza de-acum traficul spre colonii. In randul colonistilor pluteste tensiunea. Un convoi militar israelian compus din circa 50 de vehicule a patruns in Gaza pentru a preintampina eventualele incidente. Totusi, ele se produc.
La Neve Dekalim, principala asezare din regiune, colonistii au spart geamurile mai multor masini si au incendiat pneuri. Pe gardurile caselor, ei au arborat steaguri portocalii – culoare aleasa ca simbol al opozitiei fata de retragere – si mesaje cu textul: “Draga militarule si draga politistule, aici locuieste o familie (…) de mai multi ani. Batand la aceasta usa, vei comite cea mai oribila crima din istoria Israelului. Nu face acest lucru. (…) Nu vom pleca niciodata de aici”.
Distribuirea ordinelor de evacuare a fost suspendata temporar la Neve Dekalim, dupa ce intrarea in asezare a fost blocata. Colonistii ridicasera baricade cu sarma ghimpata, incendiasera pneuri si formasera lanturi umane. Cativa soldati neinarmati au gasit o intrare laturalnica, dar au fost inconjurati si blocati de colonistii maniosi. Armata a trimis insa un buldozer, care in cateva minute a inlaturat baricadele improvizate. Colonistii au inceput atunci sa cante si sa se roage.
Un incident de alta natura a avut loc in colonia Peat Sadeh, unde doi militari israelieni au fost filmati in timp ce se pregateau sa fure un frigider dintr-o casa goala apartinand unor colonisti. Cei doi au fost deferiti unui tribunal militar. Pe de alta parte, un tehnician audio al postului TV France 3 a fost rapit de palestinieni inarmati in orasul Gaza. Se pare ca rapirea strainilor a devenit pentru radicalii palestinieni o buna metoda de a exercita presiuni asupra gruparilor rivale ori de a face rost de bani. Din acest motiv, Natiunile Unite au decis sa-si retraga personalul “neesential” din zona.
Retragerea israeliana a fost salutata de liderul palestinian Mahmud Abbas ca “importanta si istorica”.

Etapele evacuarii

14 august Ð La miezul noptii (21.00 GMT) s-a incheiat perioada pentru evacuarea voluntara a colonistilor. Intrarea in implantari a fost interzisa.
15 august Ð Armata israeliana le-a ordonat colonistilor inca prezenti in implantari sa isi paraseasca locuintele, ajutandu-i sa se mute pe cei care accepta sa evacueze casele.
16 august Ð La miezul noptii expira termenul pentru “evacuarea asistata”. Dupa acest moment, colonistii vor fi evacuati de armata.
17 august Ð In cursul diminetii, ofiteri ai politiei israeliene le vor cere colonistilor ramasi in implantari sa se urce in autobuzele care ii vor duce in Israel si vor incarca in containere speciale bunurile colonistilor. Recalcitrantii urmeaza sa fie evacuati cu forta de echipe de politisti si militari neinarmati, unitati speciale dotate cu armament fiind pregatite sa intervina in caz de necesitate.
In prima saptamana a lunii septembrie, armata israeliana urmeaza sa evacueze si patru colonii din Cisiordania Ð Ganim, Homesh, Kadim si Sanur. In cea de-a doua saptamana, militarii vor demola casele evacuate si sinagogile din coloniile din Fasia Gaza. Ulterior, armata va incepe propria retragere, dupa ce a distrus deja, in ultimele saptamani, mai multe elemente de infrastructura din zona.

Colonii

In Fasia Gaza exista 21 de colonii, cu circa 8.000 de locuitori, care ocupa o treime din suprafata teritoriului de circa 362 de kilometri patrati. Blocul Gush Katif este format din 15 implantari, avand drept centru administrativ colonia Neve Dekalim. In blocul de colonii locuiesc aproximativ 5.000 de persoane, cateva sute dintre acestea parasind deja zona inaintea termenului-limita de evacuare. Armata israeliana a anuntat ca aproximativ 5.000 de opozanti fata de retragere au reusit sa se infiltreze in Fasia Gaza pentru a-i ajuta pe colonisti sa reziste in fata incercarilor de evacuare.
Prima colonie construita in Fasia Gaza a fost Netzer Hazani, creata in 1976, ultimele trei implantari fiind create in 2001, dupa declansarea celei de-a doua Intifade. In zona exista aproximativ 2.000 de locuinte, care urmeaza sa fie demolate dupa evacuare, in principiu incepand din 7 septembrie. Armata va demola si 26 de sinagogi, dar multe alte cladiri publice vor fi lasate intacte.

Securitate

Israelul a mobilizat circa 40.000 de militari si politisti in vederea retragerii, aproximativ 30.000 dintre acestia urmand sa formeze o centura de securitate in zona coloniilor. 6.500 de politisti israelieni vor merge din casa in casa pentru a pune in practica ordinele de evacuare, ei urmand sa fie repartizati in 400 de echipe formate din cate 16 politisti si militari. In aceeasi zona vor fi mobilizati si 5.000 de membri ai fortelor de securitate palestiniene, care vor incerca sa impiedice actiunile gruparilor radicale.

Compensatii

Guvernul israelian a alocat un buget de trei miliarde de sekeli (665 milioane de dolari) pentru compensatiile acordate colonistilor. Administratia a oferit avansuri de cate 50.000 de sekeli (11.000 de dolari) fiecarei familii care a semnat acordurile de plecare. Fiecare familie va primi sume de 200.000-400.000 de dolari, plus cazare pentru urmatorii doi ani. Compensatiile sunt calculate in functie de suprafata caselor avute in colonii (1.000 de dolari/metru patrat), de perioada petrecuta in Fasia Gaza si de numarul membrilor familiei. Costul total al retragerii a fost estimat la 1,8 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă