5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialLui Trump i-a trebuit un weekend să taie influența lui Putin în...

Lui Trump i-a trebuit un weekend să taie influența lui Putin în Orientul Mijlociu. SUA revine în forță pe patru fronturi

Strategia lui Putin de a susține regimul Assad la putere în Siria și de a împărți influența asupra bogatelor resurse ale țării cu Iranul a suferit o grea lovitură în acest weekend.

Vineri, lucrurile păreau a fi total în favoarea lui Putin. Delegația lui Bashar al-Assad s-a retras de la negocierile de pace de la Geneva, invocând „precondiția” opoziției siriene ca Assad nu aibă nicio participare în perioada de tranziție din Siria. Ori Assad tocmai primise girul, în văzul întregii lumi, al lui Putin, care l-a primit la Kremlin și l-a îmbrățișat. Opoziția siriană nu a îmbrățișat însă nicio idee ca acest criminal, responsabil de moartea a un milion de oameni și de refugierea și dislocarea a altor 12 milioane. Nu era vorba de „o precondiție”, ci chiar de tema principală a negocierilor privind viitorul politic al Siriei. În același timp, Putin a transmis Israelului că cerința acestuia ca trupele iraniene și milițiile șiite sponsorizate de Teheran, dintre care cea mai importantă este gruparea libaneză Hezbollah, să fie retrase din Siria, nu poate fi acceptată. „Acestea au tot dreptul să stea în Siria, fiind chemate de președintele legitim”, a comunicat Putin. De fapt, acestea constituie singura armată a lui Assad. Dacă s-ar retrage, puterea regimului ar dispărea. Și când Moscova și Teheranul se pregăteau să-și împartă zonele de influență în Siria, au căzut două rachete israeliene. 

    Comandanți iranieni și ai Hezbollah, morți într-un atac israelian

Sâmbătă dimineață, la primele ore, un atac israelian cu rachete a lovit o clădire la baza Brigăzii 91 a armatei sriene, lângă Kiswah, unde se desfășura o întrunire secretă între șefii comandourilor iraniene, Hezbollah și ai altor miliții șiite, pakistaneze și afgane, ce operau pe frontul de sud. Ora matinală fusese aleasă pentru „siguranță maximă”, iar la ședință comandanții primeau ordinele de luptă pentru un asalt asupra rebelilor sirieni din zona Quneitra, comasați în Al-Harra, partea opusă Înălțimilor Golan, la numai opt kilometri de armata israeliană. Ordinele urmau să fie împărțite de ofițeri din Gărzile Revoluționare Iraniene. Ocuparea micului orășel Al-Harra oferea control asupra frontierei Siria-Israel-Iordania. Ordinele n-au mai fost împărțite, rachetele israeliene lovind în plin clădirea unde se ținea ședința.

    Iranul, avertizat să stea în banca lui

În același timp, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, ajunsese la Cairo, pentru „ a reafirma angajamentul SUA pentru parteneriatul din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud”, urmând să plece și spre Iordania, Kuweit, Pakistan. Șeful CIA, Mike Pompeo, a informat, tot sâmbătă, înalți ofițeri din armata americană și din serviciile de securitate că scrisoarea sa adresată generalului iranian, șeful Gărzilor Revoluționare, Qassem Soleimani, prin care îi aducea la cunoștință că milițiile sale afectează interesele SUA în Irak și Siria, nu a fost deschisă de către acesta. Soleimani i-a transmis că „nu i-ar fi frânt inima” acea scrisoare, așa că n-a deschis-o!. „Am vrut să fie clar-cristal că nu vom tolera ca Iranul să afecteze interesele SUA în regiune”. Și tot în weekend, Administrația Trump a anunțat că-și va muta ambasada la Ierusalim. Acestea fiind anunțate, în 48 de ore SUA și-a „definit” strategia pe fronturile din Siria, Irak, Yemen și Palestina, în cooperare cu Israelul și Arabia Saudită.

Trupe americane au sosit la baza K1, din Kaywan, la vest de Kirkuk, care apoi s-au împărțit în două contingente. Unul a rămas la bază, celălalt a fost desfășurat în estul Irakului, la Tuz Khumatu, la 100 de kilometri de granița Irak-Iran. Această mișcare l-a avertizat pe premierul irakian, Haydar al-Abadi, să înceteze cooperarea militară cu Iranul, care a permis cucerirea câmpurilor petroliere din Kirkuk, și Teheranul, că petrolul din nordul Irakului nu-i va aparține.

Sâmbătă, fostul președinte al Yemenului, Ali Abdullah Saleh, „favoritul” CIA, a anunțat, desigur la influența SUA, că „întoarce foaia” față de insurgenții Huti, susținuți de Iran și imediat a început ofensiva împotriva acestora. Rebelii Huti au tras o rachetă spre centrala nucleară din Abu Dhabi, fără să fie anunțate detalii cu privire la această acțiune „temerară”, ce le va atrage sfârșitul. Reacția lui Putin față de toate aceste operațiuni desfășurate cu rapiditate în weekend se lasă așteptată. 

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă