12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMisiune încheiată pentru Tribunalul Penal Internaţional. Verdict final: Ratko Mladici, vinovat de...

Misiune încheiată pentru Tribunalul Penal Internaţional. Verdict final: Ratko Mladici, vinovat de genocid

Procesul lui Ratko Mladici, supranumit „Călăul din Balcani“, s-a încheiat. El a fost condamnat la închisoare pe viață pentru genocid, într-una dintre cele mai aşteptate sentințe ale Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY).

Mladici are acum 74 de ani şi este bolnav.

TPIY a dat miercurea trecută verdictul în procesul sârbului Ratko Mladici, fostul şef militar care a terorizat Bosnia în anii 1990 fiind găsit vinovat de ultimul genocid comis în Europa.

Procesul de la Haga a durat 530 de zile, de-a lungul a patru ani. Fără îndoială avem de-a face cu cel mai important proces european de crime de război, după cel de la Nürnberg, în parte din cauza amplorii atrocităţilor săvârșite.

TPIY a audiat 591 de martori şi a examinat aproape 10.000 de dovezi privind 106 crime distincte. Potrivit juriştilor, Mladici este vinovat de genocid pentru masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995, când peste 7.000 de bărbaţi şi copii musulmani au fost ucişi, majoritatea prin execuţii sumare. Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost condamnat pentru genocid, anul trecut, pentru rolul avut în crimele de la Srebreniţa. Mladici a fost prezentat în înregistrări video dând ordine trupelor sale, în timp ce bărbaţi de vârstă militară şi adolescenţi erau separaţi de familii, cu puţin timp înaintea începerii execuţiilor. Serge Brammertz, procurorul general al TPIY, a declarat în ajunul verdictului că Mladici „este în mod clar personificarea răului pentru mulţi dintre supravieţuitori şi pentru victime, şi de aceea acest proces este atât de important – pentru că se face justiţie persoanelor care aşteptau acest moment de ani de zile“.

 

Srebreniţa şi Prijedor

 

Brammertz a supervizat căutarea încununată de succes a lui Mladici în ultimii ani de clandestinitate ai generalului. Şeful militar al sârbilor bosniaci a fost inculpat prima oară în 1995, dar aliaţii NATO care trimiseseră soldaţi în Bosnia după război nu aveau interes să-l aresteze, arată Guardian.

După ce forţele speciale britanice, americane, franceze şi germane au intensificat eforturile pentru vânarea criminalilor de război în 1997, Mladici s-a ascuns şi, în final, s-a retras din Serbia, unde a fost găzduit de armată. Brammertz a declarat că europenii au cerut Serbiei să predea suspecţii de crime de război de pe lista TPIY înainte ca Belgradul să vorbească de ajutor financiar şi de aderare la UE, care în final a dus la arestarea lui Mladici.

El a fost descoperit de poliţia sârbă în mai 2011, trăind în mizerie în locuinţa unui văr din apropierea frontierei cu România. În Bosnia s-a aşteptat ca Mladici să fie declarat vinovat de genocid şi pentru un alt cap de acuzare, privind masacrul de la Prijedor, unde forţele sârbe bosniace conduceau teribilele lagăre de prizonieri şi asasinau mii de musulmani şi croaţi.

 

Ultimul proces

 

Procesul lui Ratko Mladici este ultimul major dus la bun sfârșit de acest tribunal. Peste 4.600 de martori, în majoritate victime, au venit să depună mărturii în faţa TPIY de la crearea sa de către ONU, în 1993. La Haga, sunt supranumiţi „eroii necunoscuţi“ ai justiţiei internaţionale. După 25 de ani de procese, acest prim tribunal internaţional post-Războiul Rece îşi va închide porţile pe 31 decembrie. Peste 1,3 milioane de pagini de documente şi mărturii asupra războaielor care au devastat regiunea la începutul anilor 1990. Aceste mărturii nu doar au permis judecătorilor să dea verdicte, ci constituie şi arhive unice pentru înţelegerea conflictelor şi un mijloc de contracarare a tentativelor revizioniste.

Mladici a comandat armata sârbilor din Bosnia în timpul conflictului bosniac din 1992-1995 şi a fost, timp de mai mulţi ani, unul dintre fugarii cei mai căutaţi din lume. Avocaţii săi au anunţat că, din cauza stării precare de sănătate, el nu poate fi prezent pentru a primi la fața locului verdictul şi pedeapsa.  

Cele mai citite

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....
Ultima oră
Pe aceeași temă