12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialObama rămâne, în 2016, bărbatul cel mai admirat în SUA

Obama rămâne, în 2016, bărbatul cel mai admirat în SUA

Barack Obama este, în 2016, pentru a noua oară consecutiv, cel mai admirat bărbat de către cetățenii americani, în fața lui Donald Trump care a făcut însă un salt față de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gallup și publicat miercuri, transmite AFP, preluată de Agerpres.

În timp ce a fost la mare distanță în frunte, din 2008, președintele în exercițiu și-a văzut în acest an mai redusă ca niciodată marja față de locul doi, notează AFP, care relevă că președintele ales Donald Trump, creditat în 2015 cu 5%, a fost acum citat de 15% dintre respondenți, față de Barack Obama, ales de 22% dintre persoanele chestionate.

Rezultatele acestui sondaj sunt publicate în timp ce tensiunea a crescut între președintele ales și președintele aflat la final de mandat.

Barack Obama s-a arătat luni "sigur" că ar fi câștigat un al treilea mandat dacă Constituția i-ar fi permis să se prezinte din nou în alegeri, afirmație respinsă de Donald Trump.

Miercuri, omul de afaceri l-a acuzat pe actualul președinte că are "declarații incendiare" și că pune "obstacole" unei tranziții în bună ordine.

În sondajul Gallup, Trump îl devansează pe Papa Francisc (4%), aflat pe podium în ultimii patru ani, pe candidatul în alegerile democrate Bernie Sanders (2%) și pe teleevanghelistul Billy Graham (1%).

Este pentru a 60-a oară când pastorul evanghelist, astăzi în vârstă de 98 de ani, termină în top 10, un record, notează AFP.

De-a lungul celor 70 de sondaje anuale, președintele în exercițiu a câștigat de 58 de ori. În 2008, președintele ales, Barack Obama, a fost cel care l-a devansat pe președintele în exercițiu, George Bush.

La categoria "cea mai admirată femeie", Hillary Clinton a terminat în frunte pentru a 15-a oară la rând și a 21-a oară în total. Prima Doamnă, Michelle Obama, este pe poziția a doua (8%), iar cancelara germană Angela Merkel, a treia (3%).

Ele o devansează pe regina Elisabeta a II-a (poziția a șasea cu 2%), care se clasează între primele zece pentru a 48-a oară. Prezentatoarea și femeia de afaceri Oprah Winfrey (a patra, cu 3%) se găsește și ea acolo pentru a 29-a oară.

Sondajul Gallup a fost realizat, între 7 și 11 decembrie, pe un eșantion de 1.028 de persoane de peste 18 ani, din 50 state americane și capitala federală Washington.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă