13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPe urmele "filierei pakistaneze"

Pe urmele “filierei pakistaneze”

Arestarea fabricantului bombelor folosite in atentatele din 7 iulie de la Londra, chimistul egiptean Magdi El Nashar (33 de ani), este un succes care deschide perspectiva obtinerii unor informatii si dovezi cheie pentru elucidarea modului in care a fost planificat atacul terorist si a imprejurarilor care l-au facut posibil. El Nashar va fi interogat de agenti egipteni, britanici si americani, dat fiind trecutul sau “international” (a studiat in SUA, la Universitatea din Carolina de Nord, in anul 2000, si si-a dat doctoratul si a predat biochimie la Universitatea din Leeds).

“Mama lui Satan”

Explozibilul utilizat de teroristi nu era de provenienta militara (cum se crezuse initial), ci era fabricat artizanal. In apartamentul din Leeds inchiriat de Magdi El Nashar, peroxidul de acetona obtinut din substante care pot fi cumparate fara restrictii de la magazine specializate a fost transformat intr-un explozibil extrem de puternic, denumit “Mama lui Satan”. Explozibilul este similar celui descoperit in pantofii lui John Reid (care a vrut sa arunce in aer un avion ce zbura intr-o cursa transatlantica, in 2001) si Saajid Badat, cei doi teroristi britanici condamnati pana acum, fapt care confirma ca atacul terorist asupra Londrei este “opera” retelei Al Qaeda. “Mama lui Satan” este unul dintre explozibilii preferati de Al Qaeda, iar tehnica de fabricare este predata in taberele de antrenament ale retelei.

Terorist jamaican

Politia a stabilit si identitatea celui de-al patrulea terorist sinucigas, cel care a detonat bomba din metroul care se afla intre King's Cross si Russel Square. Acesta nu este Ejaz Fiaz, ci Lindsey Germaine, un britanic de origine jamaicana convertit la islam, in varsta de 19-20 ani. Sotia lui, o femeie alba, convertita si ea la islam in urma cu aproximativ doi ani, a fost interogata ieri de politie. Lindsey Germaine locuia in Aylesbury, in apropiere de Luton.
Politia a dat publicitatii si o imagine a celui mai tanar dintre teroristi, Hasib Hussain, surprins de o camera video de supraveghere din statia Luton, in jurul orei 7.20. La ora 9.47, el a detonat bomba pe care o avea in rucsac in autubuzul nr. 30 din Tavistock Square.

“Creierul” atentatelor a circulat nestingherit

Intr-un interviu acordat BBC, seful Scotland Yard, Ian Blair, a recunoscut ca un barbat al carui nume figura pe lista MI5 a persoanelor periculoase a intrat cu doua saptamani inaintea atentatelor de la Londra in Marea Britanie, printr-un port la Canalul Manecii. Potrivit presei britanice, acesta nu a fost pus sub supraveghere intrucat autoritatile au considerat ca nu reprezinta un risc suficient de mare pentru securitate. El a parasit Marea Britanie la bordul unui avion ce a decolat din Londra cu doar cateva ore inainte de atacurile teroriste. Barbatul, pakistanez, este agent cunoscut al retelei Al Qaeda, implicat si in alte operatiuni teroriste. Se crede ca el i-a recrutat pe cei patru cetateni britanici in Pakistan.
Serviciile secrete si politia investigheaza in prezent legaturile sale cu responsabili de rang inalt ai retelei lui Bin Laden, suspectandu-l ca a participat la “summitul” pe care teroristii l-au organizat anul trecut intr-un sat de munte din provincia pakistaneza Waziristan, de la granita cu Afganistanul.
Unul dintre participantii la “summit”, Mohammed Barbar (29 ani), informatician din Queens (New York), a fost arestat. El a recunoscut ca este agent “in conservare” al Al Qaeda si a dezvaluit numele mai multor militanti cu statut similar. Dezvaluirile lui au dus la arestarea, la 30 martie 2004, a 13 persoane in Marea Britanie, la Londra si in imprejurimi. In acel raid, au fost descoperite peste 600 kg de ingrasaminte chimice pe baza de nitrat de amoniu, care puteau fi utilizate pentru producerea de explozibil.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă