Petro Poroşenko: Ucraina se angajează să recupereze Crimeea de la Rusia, prin mijloace politice şi diplomatice

Ucraina nu renunță la inițiativa privind recuperarea Crimeei, care a fost anexată de Rusia, a declarat, joi, președintele Petro Poroșenko. Potrivit liderului ucrainean, teritoriul reprezintă „o parte integrantă a Ucrainei”.

Roxana Petre 0 comentarii

Ucraina nu renunță la inițiativa privind recuperarea Crimeei, care a fost anexată de Rusia, a declarat, joi, președintele Petro Poroșenko. Potrivit liderului ucrainean, teritoriul reprezintă „o parte integrantă a Ucrainei”, informează agenția Anadolu, citată de Mediafax.

„În confruntarea cu inamicul, care transformă teritoriul înfloritor al Crimeei într-o bază militară uriaşă, statul nostru va susţine poziţia lumii civilizate şi va asigura păstrarea păcii, a libertăţii şi a democraţiei. Ne angajăm să recuperăm regiunea ocupată Crimeea prin mijloace politice şi diplomatice, întrucât Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a statului nostru", a spus Petro Poroşenko, într-un discurs cu ocazia Zilei luptei pentru protejarea drepturilor tătarilor din Crimeea.

 

Preşedintele ucrainean a subliniat faptul că principalele ţări democratice din lume au respins categoric anexarea Crimeei de către Rusia şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru asistenţa acestora.

„Apreciem în mod deosebit sprijinul lor consistent şi clar pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în contextul agresiunii ruseşti continue, precum şi atenţia deosebită pentru soarta tătarilor din Crimeea şi a tuturor ucrainenilor din regiunea ocupată. Avem o evaluare juridică a acţiunilor statului agresor, Federaţia Rusă, de la Curtea Internaţională de Justiţie. De asemenea, suntem recunoscători Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei pentru decizia recentă privind situaţia din Crimeea, care a transmis mai multe cereri Rusiei", a mai spus șeful statului ucrainean.

Petro Poroşenko a mai declarat că decizia de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene a deschis noi oportunităţi pentru recuperarea regiunii Crimeea de către Ucraina.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei şi economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.

Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat, în aprilie 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia ca urmare a unui referendum.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...