20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPetrolul creste, euro scade

Petrolul creste, euro scade

Pretul petrolului creste, depaseste praguri psihologice dupa praguri psihologice, iar analistii sunt de parere ca, din cauza raportului cerere/oferta, dezechilibrat in favoarea cererii, a climatului de insecuritate din Irak, una dintre cele mai bogate tari in “aur negru”, precum si a altor factori (ca de exemplu problemele climatice sau capacitatile de rafinare), atingerea unor noi cotatii-record este foarte posibila.
Ritmul alert de crestere a barilului afecteaza, evident, economiile si populatia. Dar, din cauza deprecierii monedei europene, euro, in raport cu dolarul american, dupa esecul referendumurilor de ratificare a Constitutiei europene in Franta si Olanda si a aparitiei divergentelor intre “cei 25” in ceea ce priveste bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013, se pare ca pe “batranul continent” s-a format un cocteil amar, chiar otravitor, a carui “savurare” va afecta in primul rand populatia prin cresterea preturilor in toate sectoarele economice.
Cotatia barilului de petrol, “light sweet crude”, cu livrare in august, a atins, joi, la bursa din New York, pragul psihologic de 60 de dolari, iar ieri a ajuns la 59,90 dolari in cotatiile electronice. In acelasi timp, barilul de Brent din Marea Nordului s-a vandut, la Londra, pentru 58,51 dolari. Potrivit analistilor, efectul este mai mare pentru europeni.
In dolari, barilul a crescut, de la inceputul anului, cu “doar” 38%. Din cauza prabusirii recente a euro insa, care a scazut de la 1,35 euro/dolar (ianuarie) la circa 1,20 euro/dolar (iunie), in Europa pretul petrolului s-a majorat cu aproximativ 60%. Rezulta astfel ca titeiul si moneda europeana constituie acum ingredientele nesuferitului cocteil ce va trebui “baut” de toti actorii din piata.
Exista insa o raza de speranta, scaderea cotatiei euro in raport cu moneda americana avand, totusi, si un efect pozitiv: intareste competitivitatea exportatorilor din zona euro. Acest lucru se va vedea insa abia peste cateva luni, timp in care consumatorii vor resimti din plin majorarea preturilor. De exemplu, statisticile cu privire la inflatia pe iunie in Germania arata deja ca populatia va trebui sa plateasca o factura la carburant cu 6,6% mai mare si cu 38,7% mai mult pentru combustibilul casnic. Deocamdata, compania aeriana British Airways a anuntat ca, incepand de saptamana viitoare, va majora preturile biletelor.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...
Ultima oră
Pe aceeași temă