15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPocker global de joburi

Pocker global de joburi

Introducerea prin ecluza a imigrantilor va creste
“In Germania cel putin 15.000 de persoane lucreaza in conditii de sclavagism”, afirma pe 11 mai la Berlin sociologul Norbert Cyrus, presedintele sectiei germane a Organizatiei Internationale a Muncii (ILO). Pe toate continentele 12,3 milioane de femei si barbati sunt obligati sa “munceasca fortat”. In tarile industrializate, aproape jumatate dintre acestia sunt minori. “Introducerea prin ecluza a oamenilor la preturi ingrozitor de mari va creste, probabil, si mai mult in anii viitori”, afirma sociologul. Globalizarea va inaspri in continuare anumite forme de trafic de persoane deoarece castigul realizat de pe urma muncii fortate este enorm: 44 miliarde de dolari/an. Numai “cifra de afaceri” a traficului de persoane atinge 32 milioane de dolari. Dar formele traditionale de “sclavagism”, ca de pilda in Africa, se vor reduce. N. Cyrus cere de urgenta programe preventive de lunga durata pentru a lupta impotriva saraciei, ceea ce ar permite o migratie “indrumata pe cai legale”.
In Germania incalcarea dreptului de resedinta de catre muncitorii adusi prin metode ilegale va trebui sa fie considerata de acum incolo o contraventie (fata de un delict, la ora actuala) si sanctionata numai prin amenda. In acest fel, arma santajului prin care traficantii de persoane ameninta lucratorii la negru isi va pierde virulenta. Victimele trebuie sa aiba posibilitatea sa-si reclame drepturile si/sau sa depuna plangeri la politie fara sa se teama de pedepse. Organizatia Internationala a Muncii a revendicat introducerea unor standarde minime de conditii de munca in cazul “angajarilor informale”, cum ar fi, de exemplu, ajutoarele casnice. De asemenea, presedintele sectiei germane a OIM a cerut extinderea asa-zisei “legi a trimitatorului” (Entsendegesetz) si in cazul altor meserii. In momentul de fata numai zugravii, vopsitorii, tiglarii etc. din industria de constructii au dreptul la salarii egale cu cele ale autohtonilor germani. Dar pana la ora actuala legea a ramas la stadiul de dorinta “pioasa”… Pe santiere, in abatoare, pe campuri sau in serele de fructe si legume muncitorii originari din Europa de Est lucreaza cate 60 de ore/saptamana (fata de cel mult 40 prevazute de tarifele sindicale in industrie) cu salarii de 50-75% sub nivelul angajatilor legali din Germania. Fapt posibil prin “contractele de fabrica” incheiate intre firma comanditara si unul – sau mai multi – dintre subantreprenori. Cat de putin functioneaza cererea de salariu minim garantat se poate constata mai ales in industria de constructii, teren de predilectie pentru colaborarea mafiota dintre traficantii de persoane si subantreprenorii dubiosi (pe langa traficul de droguri si de prostituate). De multe ori dubla activitate este “realizata” de aceiasi indivizi. In practica, aceste contracte ofera posibilitati nelimitate de manipulari si castiguri enorme.

Publicitate BMW: “Clientul va putea trai o tematica emotionala a evenimentelor”

“Pagubele economice sunt enorme”, afirma unul dintre sefii autoritatii “Control Financiar Munca Ilegala” (Finanzkontrolle Schewarzarbeit – FSK) al carui sediu central se afla din ianuarie 2004 la Koln. Filialele germane ale “antreprenorului” de constructii Dzierzbud&Prefbud din Polonia au fost perchezitionate in aprilie. 250 de anchetatori au controlat in acelasi timp 20 de obiective in 14 localitati din intreaga Germanie.
In biroul urbei Achim (in fosta RDG – Saxonia Inferioara) inscriptiile dosarelor arata anchetatorilor numele concernelor pe ale caror santiere polonezii lucrau pe branci la preturi derizorii: Mercedez-Benz (Bremen), VW (Emden), EADS – Airbus (Hamburg). Pagubele financiare suferite in defavoarea statului s-au ridicat numai in acest caz la 2,4 milioane de euro: sume de ani de zile neachitate de subantreprenori catre societatile de asigurari in anii 2000-2004. In cadrul raziei-blitz, “sefii” polonezi au fost arestati direct pe santiere. Suspiciunea de “dumping” salarial, de sustragere a cotizatiilor de asigurari si de introducere ilegala de mana de lucru in Germania sunt principalele acte de acuzatie. In momentul de fata, in urma controalelor au fost declansate 100 de proceduri penale in instanta.
Maghiarii, noi membri ai familiei europene, sunt, de asemenea, foarte activi pe santierele din Germania. O declaratie de presa de… 6 pagini a Serviciului de Control Financiar din Koln din 26 aprilie poarta titlul “Unul dintre cele mai mari cazuri de suspiciune de criminalitate descoperit in cadrul contractelor de subantreprenori”. Dr. Michael Horst, purtator de cuvant, descrie “o lovitura grea” data criminalitatii organizate si realizata prin perchezitii “sincron in Germania, Ungaria si Austria”. Sase acuzati principali au fost arestati impreuna cu mai multe persoane. Tuturor li se reproseaza introducerea ilegala a cel putin 1.500 de lucratori maghiari in cadrul unei organizatii criminale. Cu acestia au fost incheiate peste 500 de contracte in industria de prelucrare a carnii, de metal si constructii la preturi de dumping. Volumul total: 100 milioane de euro! Nu se pot aprecia inca in totalitate pagubele produse in cele trei tari. Delictele s-au desfasurat in cadrul unor asa-zise contracte de lucru intre firmele germane si firme maghiare, bazate pe acorduri interguvernamentale. Anchetele premergatoare arestarilor au scos la iveala faptul ca firmele la care angajatii declarasera ca lucreaza erau in realitate fictive. Lucratorii fusesera luati numai cu scopul de a fi introdusi ilegal in
Corespondenta din Germania
Germania pentru a munci la negru pe salarii de nimic. De cele mai multe ori erau obligati sa plateasca escrocilor-angajatori pana la 2.000 de euro “cautiune”. “Escrocherie, sustragere de impozite si asigurari sociale, preturi de dumping, trafic de persoane cu scopul de exploatare a fortei de munca” sunt cateva din actele de acuzatie ale Serviciului de Control Financiar din Koln.

Ecluzori romani arestati la Munchen – filiala la Bucuresti

Concernul de automobile “Bayerische Motorenwerke”, cunoscut sub sigla “BMW”, detine in Bavaria cinci centre de productie, dintre care unul la Regensburg. Aici s-au sarbatorit cu mare pompa in acest an doua decenii de la infiintarea productiei de automobile.
Inaugurat la sfarsitul anului 2001 si prevazut pana in 2006, santierul concernului german va cuprinde pe langa magazine, restaurante si un “Centru de livrare&Evenimente” (sic!). Daca nu tocmai cele prevazute de publicitate, in primavara acestui an santierul in devenire n-a dus lipsa de “accidente”. Printre care doua razii succesive, la interval de sase saptamani. Prima, pe 22 martie, avand ca tinta un subantreprenor din Romania, a fost urmata de un control de amploare mult mai redusa cu un “sef” turc si vreo 20 de muncitori. “Dupa o ancheta facuta cu acribie, 100 de vamesi de la Departamentul de Control Financiar – Munca Ilegala din Munchen au perchezitionat la cererea Procuraturii (anticoruptie – n.a.) din acelasi oras diverse zone ale santierului "BMW-Welt" (trad. "lume" – n.a.) si sapte locuinte si birouri din Munchen si din landul Hessa. Ordinele de perchezitie se indreapta impotriva responsabililor unei firme romanesti, care executa, printre altele, lucrari de constructie in cadrul unui contract de subantreprenor pe santierul BMW-Lume”, ne-a transmis Directia Financiara “Munca la Negru” (Finanzkontrolle – FKS) din Koln, care a preluat cazul. “Firma romaneasca a realizat – afirma acelasi document – in ultimii doi ani comenzi de mare amploare la Koln, Dusseldorf, Munchen si la Essen. In momentul de fata ea utilizeaza pe santierul "BMW-Lume" peste 100 de muncitori romani care, potrivit informatiilor anchetatorilor, primesc salarii/ora cu mult sub nivelul celor obisnuite pe piata. In medie s-au platit 4 euro pentru aceeasi munca”.
Tarifele in constructii prevad salarii intre 8-12 ore. Procuratura din Munchen a emis ordin de arest impotriva a trei persoane, dintre care doua au fost prinse direct pe santier. A treia, probabil tragatorul de sfori, a fost culeasa de anchetatori chiar din fata locuintei sale din apropierea orasului Frankfurt. Faptasilor li se reproseaza o escrocherie in valoare de 3 milioane de euro cu prejudicierea bugetului statului german. Cu alte cuvinte, “antreprenorul” n-a achitat asigurarile pentru cei 100 de angajati. Evaluarea documentelor confiscate va dura mai multe saptamani. Informatia referitoare la razia din 22 martie, transmisa presei dupa cateva zile, a fost publicata de toate cotidianele importante din Germania. Mai putin rapid ne-a parvenit raspunsul dlui Michael Horst referitor la numele firmei care-si introdusese prin ecluza personalul. “In timpul anchetei nu putem da, din pacate, nume de persoane si/sau firme.”
…Din alte surse am aflat ca firma din Romania, al carei sef fusese arestat pe santierul BMW din Munchen, poarta interesantul nume romano-german de “Constant Bau SRL”. (“Bau” in germana: constructie). Adresa: Bucuresti, str. Johann Sebastian Bach nr. a.”
Preluand stafeta, colegii din redactie au scos la iveala interesante detalii de la Registrul Comertului. Firma “Constant Bau SRL” mai era inca inregistrata in mai sub numarul J40/7514/2001 din 6.09.2001. “Stare firma: intrerupere temporara de activitate; certificat de inmatriculare preschimbat. Sediu, Bd. Expozitiei nr. 1, sector 1, cod postal 7000. Cod fiscal: 14159996 si Cod Sirues: 404.100.573. Numere de telefon, fax, telex, mail si altele lipsesc. In schimb, primim o informatie actuala: “Data ultimei inregistrari la Registrul Comertului este din 23.05.2005”. Nascuta ca Phoenix din cenusa, o noua pasare-stafeta si-o fi luat zborul inspre santierele din Germania? Poate in cautare de noi “evenimente”

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă