15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPolonia, "deranjată" de decizia CEDO privind presupusa închisoare CIA

Polonia, “deranjată” de decizia CEDO privind presupusa închisoare CIA

Guvernul polonez se declară “deranjat” de decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului de a desecretiza documente privind presupusa existenţă a unei închisori CIA pe teritoriul polonez, relatează Radio Polonia, citat de Mediafax.

Ministrul Justiţiei Jaroslaw Gowin a declarat marţi pentru Radio Polonia că este “foarte deranjat” de decizia CEDO, anunţată luni noaptea, şi consideră că aceasta este o “ameninţare la adresa securităţii Poloniei”.

Ministerul de Externe susţine că desecretizarea va afecta cooperarea Poloniei în cadrul investigaţiilor ulterioare.

“Curtea trebuie să realizeze că din moment ce publică toate informaţiile trimise de Guvernul polonez, va limita abilitatea noastră de a coopera”, a declarat adjunctul ministrului polonez de Externe, Maciej Szpunar, pentru agenţia poloneză PAP.

“Va trebui să luăm în considerare posibilitatea ca toate informaţiile pe care le-am furnizat Curţii să fie făcute publice”, a adăugat el.

Decizia CEDO intervine după ce procurorii polonezi i-au cerut procurorului general extinderea investigaţiei lor în privinţa unei presupuse închisori a CIA, după ce ancheta urma să se încheie în februarie.

Mikolaj Pietrzak, avocatul sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, care a depus o plângere la CEDO în numele acestuia în mai 2011, afirmând că a fost deţinut într-o închisoare CIA din Polonia din 2002 până în 2003, pretinde că autorităţile poloneze au tergiversat ancheta de teamă că vor fi puse în dificultate de concluziile acesteia.

Declasificarea documentelor ar urma să dezvăluie cum a încercat Polonia să evite predarea unor documente despre presupusa existenţă a unei închisori CIA.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă