Președintele Consiliului European Donald Tusk, a fost audiat opt ore în Varșovia

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost audiat miercuri timp de opt ore la parchetul din Varșovia, în calitate de martor într-o anchetă asupra a doi foști șefi ai contraspionajului militar al Poloniei, potrivit Agerpres.

Gabriel Mihai 0 comentarii

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost audiat miercuri timp de opt ore la parchetul din Varșovia, în calitate de martor într-o anchetă asupra a doi foști șefi ai contraspionajului militar al Poloniei, transmite Reuters, citat de Agrepres.

Aceștia sunt suspectați de cooperare cu servicii de informații străine, fără a avea autorizarea necesară din partea prim-ministrului de atunci, adică a lui Tusk. Un fost șef al SKW, serviciul de contraspionaj militar, declarase anterior că Donald Tusk era la curent cu cooperarea serviciilor secrete poloneze cu cele rusești și aprobase acest demers.

„Toată povestea are un caracter eminamente politic", a declarat Tusk ziariștilor la ieșirea din sediul procuraturii, fără a da detalii despre mărturia sa.

Fostul premier al Poloniei a precizat că a dat curs citației „în primul rând din respect față de statul polonez". El a adăugat că l-a informat pe procuror că beneficiază de imunitate totală, potrivit legislației europene. Totodată, a avertizat că va face uz de această imunitate dacă va considera că ancheta este folosită ca un instrument pentru interzicerea sau obstrucționarea exercitării atribuțiilor sale în cadrul Uniunii Europene.

„Sper să nu se ajungă acolo, dar dacă se întâmplă, nu voi ezita", a spus Tusk, citat de AFP.

Înainte de audieri, fostul șef de guvern liberal, rival politic al președintelui Poloniei, euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, a declarat că demersul justiției este „parte a unei campanii de denigrare politică" și că autorii acestei campanii „nici nu se prea ascund", transmite Reuters.

Donald Tusk a fost citat de procurori în martie, la numai câteva zile după realegerea sa în fruntea Consiliului European, pentru care au votat 27 de state membre ale UE. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...