6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul Chișinăului a scăpat de demitere datorită absenteismului

Primarul Chișinăului a scăpat de demitere datorită absenteismului

Peste 87% din alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat în favoarea revocării primarului Dorin Chirtoacă, suspendat din funcție din cauză că este cercetat într-un dosar de corupție.

Rezultatul nu a fost validat însă, ca urmare a prezenței scăzute, doar 17,54% din cetățeni participând la vot. Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, după numărarea voturilor din toate cele 307 secții de votare, la scrutin s-au prezentat 107.577 alegători. Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

93.720 de persoane (87,12%)  au votat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului, iar 13.857 de alegători (12,88%) împotrivă.

Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și a fost susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și Partidul Nostru. Liderul socialiștilor din Consiliul Municipal al Chișinăului, Ion Ceban, a cerut  demisia primarului suspendat Dorin Chirtoacă, după ce referendumul pentru revocarea din funcție a acestuia a fost invalidat. Ceban a acuzat partidele de dreapta că au boicotat referendumul, alegând o soluție greșită, de neparticipare, pentru care „ar trebui să își asume pe deplin răspunderea pentru ceea ce va urma”.

Silvia Radu, primarul intermiar al Chişinăului, a declarat că rezultatul referendumului privind demiterea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă era previzibil. „E bine că s-a încheiat acest exerciţiu şi sper că pasiunile politice se vor calma şi se vor domoli. Consiliul Municipal din Chişinău să revină la muncă”, a spus Silvia Radu.    

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă