12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPrincipele Albert II de Monaco a fost incoronat oficial

Principele Albert II de Monaco a fost incoronat oficial

In micul stat Monaco, ceremoniile de trei zile prilejuite de incoronarea principelui Albert II au luat sfarsit sambata, ziua nationala a principatului, printr-o liturghie pontificala celebrata la catedrala orasului de catre arhiepiscopul arhidiocezei de Monaco, Bernard Barsi, la care au participat 800 de invitati de marca – au informat AFP si Reuters.

Fiu al actritei Grace Kelly si al fostului principe Rainier, decedat la data de 6 aprilie 2005, la 81 de ani, dupa 55 de ani de guvernare, Albert II de Monaco (47 de ani) a primit o educatie aleasa, studiind in SUA stiintele politice si activand mai apoi la Paris, New York si in marina franceza. El a participat la numeroase competitii sportive, printre care raliul Paris-Dakkar din 1985 sau Jocurile Olimpice, unde a fost prezent de patru ori la intrecerile de bob, castigand locul 7 la campionatul mondial pentru acest sport. Albert a fost implicat intr-un scandal amoros, care putea sa-l coste tronul, cu o stewardesa de origine africana, cu care are un fiu nelegitim.
La ceremonia de urcare pe tron au participat doar doi sefi de stat, presedintele Olafur Ragnar Grimsson al Islandei si cei doi capitani regenti ai statului San Marino.
Printre ceilalti participanti s-au numarat surorile sale, Stephanie si Caroline, si sotul acesteia din urma, printul Ernst August de Hanovra, precum si numerosi reprezentanti ai familiilor regale europene, mai putin cea a Spaniei, cu care principatul monegasc nu are relatii prea bune pe moment. Dupa slujba religioasa, a care s-au facut auzite misa de Schubert, o cantata de Johann Sebastian Bach si Te Deum-ul lui Mozart, si dupa binecuvantarea principelui de catre trimisul special al Sanctitatii Sale Benedict XVI, monseniorul Fortunato Baldelli, cortegiul princiar a iesit in aplauzele celor prezenti din catedrala impodobita cu crini albi si trandafiri rosii si s-a indreptat spre piata palatului, unde asteptau aproximativ 2.000 de persoane.
Acolo a fost intonat imnul monegasc si s-a dat ultimul onor drapelului fostului principe, in locul caruia a fost arborat drapelul nou-inscaunatului Albert.
Invitatii principelui au participat la o serata de gala, marcata de reprezentatia operei “Calatoria la Reims” de Rossini, cu un cost estimat la 2 milioane euro.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă