13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPuigdemont nu se lasa! Vrea să candideze la alegerile anticipate din Catalonia

Puigdemont nu se lasa! Vrea să candideze la alegerile anticipate din Catalonia

Chiar dacă are mandat de arestare pe numele său, iar justiția spaniolă face eforturi să-l aducă în fața completului de judecată, fostul lider catalan își trăiește propria-i glorie. Mai nou, anunță că este ''pregătit'' să candideze la alegerile regionale anticipate convocate de guvernul de la Madrid în 21 decembrie.

"Sunt pregătit să candidez…O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate'', a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

''Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania (…) Nu cu un guvern în închisoare pot fi alegeri normale, independente, libere'', a subliniat fostul premier catalan.

După ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă în urma declarației de independență votată de parlamentul catalan, el a venit în Belgia împreună cu patru dintre foștii săi miniștri, sperând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, care i-a arestat deja pe vicepremierul Oriol Junqueras și pe ceilalți membri ai fostului executiv catalan rămași în Spania, cu excepția unuia singur, eliberat pe cauțiune după o noapte de arest.

Puigdemont a negat în interviu că ar fi ''fugit'' din Spania și a susținut că a venit în Belgia pentru a evita un val de violențe în Catalonia și pentru a-și pregăti apărarea în instanță, afirmând apoi că ar dori să se predea ''adevărate justiții (belgiene), nu justiției spaniole''.

Dar Parchetul spaniol a emis pe numele său și al celorlalți patru foști miniștrii un mandat european de arestare ce va fi remis autorităților belgiene cu solicitarea de a-i reține și extrăda către Spania.

Tot la Bruxelles, Adunarea Națională Catalană (ANC) a convocat vineri în fața sediului Comisiei Europene un protest față de încarcerarea liderilor separatiști catalani. Dar Comisia Europeană a transmis în aceeași zi că problema inculpării acestora ține strict de competența justiției spaniole și respectă independența acesteia. Conform surselor din anturajul lui Puigdemont, citate de agenția EFE, acesta din urmă nu va participa la manifestație.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă