11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialReferendumul pentru demiterea primarului Chirtoacă, acuzat de corupție, a eșuat din cauza...

Referendumul pentru demiterea primarului Chirtoacă, acuzat de corupție, a eșuat din cauza prezenței reduse la vot. Cum va evolua situația la Chișinău

Prezența extrem de redusă la referendumul din 19 noiembrie pentru revocarea din funcție a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a avut drept cauze atât scăderea popularității Partidului Socialiștilor, cât și atitudinea mai multor partide care au chemat alegătorii să boicoteze consultarea, consideră analiști consultați luni de Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Potrivit acestora, după eșecul referendumului din cauza prezenței scăzute, cel mai probabil se va menține situația actuală din administrația municipală.

Aproximativ 110.500 de alegători au participat la referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă, ceea ce a reprezentat 17,5%, adică de aproape două ori mai puțin decât minimul necesar pentru validarea acestuia.

Locuitorii Chișinăului au fost convinși de partidele care au îndemnat la boicot, în special de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PD), consideră observatorul politic Nicolae Negru. Dar principalul motiv este că a scăzut încrederea electoratului în Partidul Socialiștilor, formațiunea care a solicitat organizarea referendumului, și în Igor Dodon, spune el.

'Prezența a fost chiar mai mică decât voturile obținute de candidatul socialist Zinaida Greceanîi la alegerile locale din 2015. Acest fapt relevă o dezamăgire profundă a electoratului socialiștilor', apreciază analistul citat.

Situația din municipiul Chișinău va rămâne incertă și în continuare se va menține cel mai probabil actuala stare de lucruri — primarul Dorin Chirtoacă rămâne suspendat, iar orașul va fi condus de un interimar, opinează analistul politic Veaceslav Berbeca.

'Primarul va fi în continuare suspendat, iar Silvia Radu va exercita funcția de primar interimar până la o decizie definitivă în privința dosarului lui Dorin Chirtoacă, sau dacă acesta va fi condamnat, ar putea avea loc alegeri anticipate', a indicat Berbeca.

Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu de la sfârșitul lunii mai până acum zece zile când a fost eliberat sub control judiciar, el fiind cercetat într-un dosar de corupție. Chirtoacă a fost suspendat din funcție, iar atribuțiile de primar interimar le-a exercitat un timp viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat în același dosar. Acum două săptămâni, Nistor Grozavu a numit alți doi viceprimari, dintre care unul — Silvia Radu — a preluat și interimatul funcției de primar general.

Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal au contestat legalitatea acestor decizii, considerând că, de fapt, Partidul Democrat (PD) controlează Primăria. PD a negat însă că ar avea interese politice la Primăria Chișinăului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă