8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRegimul Erdogan va cere Germaniei extrădarea unui turc pe care îl consideră...

Regimul Erdogan va cere Germaniei extrădarea unui turc pe care îl consideră numărul doi în ierarhia organizatorilor puciului eșuat

Autoritățile de la Ankara susțin că "numărul doi" în ierarhia organizatorilor tentativei de lovitură de stat împotriva lui Erdogan, de anul trecut, se află în Germania și au pregătit marți o cerere de extrădare ce va fi transmisă Berlinului, a relatat agenția de presă Anadolu, informează Agerpres.

Această cerere îl vizează pe Adil Öksüz, considerat de Ankara ca fiind șeful operațional al puciștilor. El fusese arestat în Turcia la câteva ore după puciul eșuat la 15 iulie 2016, dar apoi eliberat în condiții obscure, după care a dispărut.

În august trecut, după ce unele publicații turce au preluat zvonuri potrivit cărora el s-ar putea afla în Germania, Ankara a trimis o notă diplomatică Berlinului, cerând autorităților germane să verifice această pistă.

Prezența lui Öksüz în Germania nu a fost confirmată public de surse oficiale nici în Germania, nici în Turcia.

Cererea de extrădare a fost făcută la cererea unui tribunal din Ankara, unde Adil Öksüz este judecat în absență alături de alți 485 de inculpați într-unul din numeroasele procese legate de lovitura de stat eșuată.

Documentul a fost transmis Ministerului Justiției turc în competența căruia intră trimiterea acestuia în Germania, potrivit Anadolu.

Autoritățile turce îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat în SUA, de a fi în spatele puciului eșuat pe care l-ar fi condus cu ajutorul frăției puternice pe care o conduce, fapt negat de acesta.

Potrivit guvernului turc, Öksüz, profesor de teologie, a fost persoana responsabilă de asigurarea coordonării din Turcia între Gulen și elemente din armata turcă pentru înlăturarea președintelui Recep Tayyip Erdogan de la putere.

Această cerere de extrădare survine în contextul în care relațiile între Turcia și Germania sunt extrem de tensionate de luni de zile, mai ales din cauza criticilor Berlinului la adresa situației drepturilor omului.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate în Turcia de la puciul ratat și mai mult de 100.000 concediate sau suspendate.

Pe lângă cercurile guleniste, aceste epurări au vizat opozanți prokurzi, media critice puterii și organizații neguvernamentale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă