Reuters: Regimul lui Nicolas Maduro, dependent de Rusia pentru finanțare. Ce oferă Venezuela la schimb

Regimul președintelui Nicolas Maduro a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanțare, în contextul în care Venezuela este într-o criză economică și politică profundă, oferind la schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră.

Roxana Petre 0 comentarii

Regimul președintelui Nicolas Maduro a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanțare, în contextul în care Venezuela este într-o criză economică și politică profundă, oferind la schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, precizează Reuters, într-o analiză citată de Mediafax.

Compania petrolieră de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA) este angrenată în negocieri cu firma rusă de stat Rosneft pentru cedarea unor participaţii în câteva din cele mai productive proiecte petroliere din Venezuela, potrivit unui oficial de rang înalt de la Caracas şi unor surse din industria energiei. Moscova are o poziţie puternică în cadrul negocierilor în condiţiile în care fondurile virate de Rusia şi Rosneft au avut un rol crucial pentru regimul din Venezuela confruntat cu o scădere dramatică a veniturilor din cauza crizei politice şi economice şi a sancţiunilor internaţionale, scrie Reuters. 

Mai mult, Rosneft joacă rolul de intermediar al vânzărilor de petrol din Venezuela către clienţi din întreaga lume. O mare parte din petrolul din Venezuela ajunge în rafinăriile din Statele Unite, în pofida sancţiunilor împotriva Rusiei, fiind vândut prin intermediul unor firme de comerţ, potrivit unor documente interne ale Petroleos de Venezuela (PDVSA), citate de agenţia de ştiri Reuters.

Rosneft revinde în acest moment 225.000 de barili de petrol din Venezuela pe zi, aproximativ 13% din exporturile totale ale ţării, se arată în documente interne ale PDVSA. Petrolul transferat către Rosneft de Venezuela reprezintă plata pentru miliardele de dolari împrumutaţi Guvernului de la Caracas de Rusia. 

În ultimii doi ani, regimul preşedintelui Maduro a devenit din ce în ce mai dependent de Moscova, după ce China şi-a redus expunerea în această ţară din cauza corupţiei şi criminalităţii. Multe companii multinaţionale şi-au redus sau închis operaţiunile locale din cauza gravei crize politice şi economice cu care se confruntă Venezuela.

Pe de altă parte, Rosneft profită de aceste probleme pentru a prelua controlul asupra unei părţi semnificative din industria petrolieră a ţării.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...