21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia susține că Tribunalul Internațional a avut o decizie părtinitoare și antisârbească...

Rusia susține că Tribunalul Internațional a avut o decizie părtinitoare și antisârbească atunci când l-a condamnat pe Mladic

Rusia susține că recenta condamnare la închisoare pe viață a lui Ratko Mladic de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY)  a fost "părtinitoare și antisârbească", informează joi AFP citată de Agerpres.

Această pedeapsă este în continuitatea 'liniei politizate și defectuoase ce a dominat activitatea TPIY de la început', a declarat în cadrul unui briefing de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

'Această interpretare părtinitoare și antisârbească a evenimentelor tragice care au avut loc în anii 1990 în fosta Iugoslavie, asupra cărora tribunalul s-a aplecat în mod artificial, nu numai că nu a ajutat la punerea în practică a principiului privind caracterul ineluctabil al unei pedepse pentru crime de război, ci și a subminat restabilirea încrederii în Balcani', a adăugat ea.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, care denunță o 'justiție selectivă', Tribunalul de la Haga 'nu și-a îndeplinit rolul în mod obiectiv'.

Supranumit 'Măcelarul din Balcani', Ratko Mladic a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de TPIY în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității. În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă