12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSaddam va raspunde pentru faptele sale

Saddam va raspunde pentru faptele sale

Procurorii irakieni au formulat primul cap de acuzare la adresa fostului dictator de la Bagdad, Saddam Hussein. Tribunalul Special Irakian (TSI) a anuntat ca Saddam, alaturi de trei apropiati ai sai din cadrul Partidului Baas, va fi inculpat pentru masacrarea siitilor din Dujail, in 1982. Judecatorul de instructie al TSI, Raed Juhi, a anuntat ca dosarul cazului a fost instrumentat, iar fostul dictator va raspunde in fata completului de judecata pentru moartea a 143 de siiti. De asemenea, Juhi a declarat ca data procesului va fi anuntata “zilele urmatoare”. Dar Emmanuel Ludot, unul dintre avocatii lui Saddam, a spus ca procesul clientului sau nu va avea loc inainte de “octombrie-noiembrie”, relateaza AFP.
Pe de alta parte, TSI a precizat ca Saddam Hussein si locotenentii sai, inclusiv Ali Hassan al-Majid, cunoscut drept “Ali Chimicul”, care a folosit arme chimice pentru a inabusi revolta kurzilor irakieni, vor raspunde si pentru alte capete de acuzare (circa 12 la numar), printre care campania impotriva kurzilor din nordul Irakului (1987-'88) si asasinarea mai multor clerici proeminenti.
Daca va fi gasit vinovat pentru genocidul de la Dujail, Saddam Hussein risca pedeapsa capitala si, probabil, va fi spanzurat inainte de a apuca sa raspunda in fata judecatorilor si pentru alte fapte.
Masacrul de la Dujail a avut loc, in 1982, dupa o tentativa de asasinat, instrumentata de localnici la adresa lui Saddam. Siiti inarmati au deschis focul atunci asupra coloanei oficiale a lui Saddam, omorand mai multe garzi de corp ale acestuia. Razbunarea fostului dictator a fost deosebit de brutala, elicopterele si soldatii irakieni razand din temelii satul Dujail si omorand tot ce le aparea in cale, inclusiv femei si copii. De asemenea, peste 900 de localnici au fost arestati si torturati, totul din decret prezidential.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă