12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSah-mat la Teheran?

Sah-mat la Teheran?

Conservatorii iranieni au reusit o totala preluare a puterii prin victoria la prezidentiale a ultraconservatorului Mahmud Ahmadinejad, care a provocat insa o unda de soc in randul reformatorilor din tara.
Comunitatea internationala este si ea nelinistita in ceea ce priveste intentiile nucleare ale noului sef ales, care promite “o societate islamica exemplara, dezvoltata si puternica”. In locul moderatiei promise de concurentul sau, reformatorul Akbar Hachemi Rafsandjani, si dupa ani de liberalism sub presedintia lui Khatami, Republica islamica risca sa se angajeze pe calea radicalizarii cu acest fost ofiter al fortelor speciale ideologice ale regimului, Gardienii Revolutiei. Asa cum declara o sursa diplomatica, pe rachetele acestor Gardieni se afla inscris “vom sterge Israelul de pe harta”. De altfel, in prima sa conferinta de presa, Ahmadinejad, preluand traditionala retorica a Republicii islamice privind “dusmanii” sai, a promis fermitate fata de occidentali, in special in problema nucleara, si a precizat ca Iranul si-a facut sah-mat inamicii.
In prima sa aparitie televizata alesul s-a multumit sa pastreze imaginea unui om simplu, bun musulman, caruia discursul populist i-a adus simpatia mediilor defavorizate. Pentru reformatorii iranieni viitorul se anunta sumbru, recunoscand ca nu au vorbit in campanie despre problemele economice ale tarii, multumindu-se sa se adreseze elitei. Discursul populist al lui Ahmadinejad, primar al Teheranului, a cucerit in schimb clasele populare care si-au ales un Robin Hood pentru a-i scoate din somaj si inflatie. Si totusi, desi declara ca “revolutia nu a fost facuta pentru a aduce democratia”, noul presedinte ales al Iranului i-a luat prin surprindere pe cei care se asteptau la anuntarea unei schimbari radicale, el prezicand un guvern de “moderatie”, fara a sacrifica insa linia oficiala a regimului islamic. Dar, a subliniat noul presedinte, “nu va fi loc pentru extremism” iar guvernul sau “va intinde o mana tuturor tarilor care nu ii vor fi ostile”, adaugand totodata ca Iranul nu are nevoie de Statele Unite.
Analistii si diplomatii sunt unanimi, recunoscand ca alegerea lui Ahmadinejad a indepartat perspectiva unei detensionari intre Washington si Teheran. Tarile islamice din Golf prezic si ele o deteriorare a relatiilor cu Iranul, exceptie facand Arabia Saudita si Kuweitul, iar Israelul a lansat un semnal de alarma, considerand ca “alegerea populara” a iranienilor reprezinta un pericol pentru intreaga regiune si lume.
In schimb, presedintele rus, Vladimir Putin, a fost printre primii care l-au felicitat pe Ahmadinejad. Analistii sustin ca trebuie asteptata formarea guvernului de la Teheran pentru a vedea care va fi efectiv politica aleasa, apreciind ca noul presedinte nu va putea aplica radicalismul. Desi are aceasta capacitate, situatia interna si internationala nu o permite.

Cele mai citite

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă