15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialScandal în Ungaria. Guvernul vrea să monitorizeze strict cetățenii străini

Scandal în Ungaria. Guvernul vrea să monitorizeze strict cetățenii străini

Un proiect de lege controversat, care ar permite colectarea și stocarea datelor personale ale populației și turiștilor străini, îi face pe ziariștii din Ungaria să se întrebe dacă nu cumva Guvernul Orban transformă țara într-un stat polițienesc, informează vineri Digi 24.

Potrivit proiectului de lege inițiat de Ministerul de Interne de la Budapesta, „datele audio și video” ar urma să fie stocate pe un server central și folosite în lupta cu criminalitatea organizată și terorismul. În cazul străinilor, hotelierii vor fi obligați să furnizeze copii ale documentelor de identitate și informații precum data sosirii și a plecării. 

Dacă legea intră în vigoare, pe server se vor găsi înregistrări realizate de reprezentanții poliției, dar și de cei ai operatorilor din domeniul transporturilor. Conform proiectului, acestea vor fi șterse de pe server în termen de 15 zile.

Datele pot fi însă descărcate în această perioadă de pe serverul central și, în acest caz, proiectul nu spune cât timp pot fi stocate de instituțiile statului. „Din acest motiv, autoritățile ar putea stoca date personale pe termen nelimitat”, susțin jurnaliștii de la Budapest Beacon.


Orban a solicitat o diviziune a muncii inteligentă în cadrul Uniunii Europene, adăugând că afluxul de migranți nu va fi stopat de Bruxelles. Ar trebui concepută o politică corespunzătoare a migrației, a insistat șeful executivului de la Budapesta.

 

Proiectul a trezit nemulțumirea șefului Autorității Naționale pentru Protecția Datelor, Attila Péterfalvi. Acesta a propus modificarea textului, asfel încât instituția pe care o conduce să poată verifica dacă înregistrările au fost făcute cu respectarea normelor legale.

Socialiștii de la Budapesta susțin că proiectul de lege ar putea fi dezbătut în parlament chiar luna aceasta.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă