10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSenatorii democraţi vor să limiteze autoritatea preşedintelui SUA de a ataca nuclear...

Senatorii democraţi vor să limiteze autoritatea preşedintelui SUA de a ataca nuclear Coreea de Nord

Senatori democraţi din Statele Unite au iniţiat eforturi pentru a-l împiedica pe preşedintele Donald Trump să poată decide lansarea unui atac preventiv, nuclear ori convenţional, împotriva Coreei de Nord, informează site-ul revistei Newsweek, potrivit Mediafax.

Senatorii democraţi Chris Murphy, Corey Booker şi Brian Schatz vor prezenta un proiect de lege care va oferi Congresului SUA puterea de a decide prin vot lansarea unui atac nuclear neprovocat.

"Ameninţările lui Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt reale", a declarat senatorul Chris Murphy, explicând că el şi colegii lui vor încerca să modifice legislaţia astfel încât să fie limitată autoritatea executivă de a utiliza arme convenţionale sau atomice.

"Proiectul de lege elaborat împreună cu Brian Schatz şi Corey Booker arată clar că orice atac preventiv împotriva Coreei de Nord – nuclear ori convenţional – este ilegal", a subliniat Chris Murphy.

Senatorii democraţi i-au îndemnat pe colegii republicani care au disensiuni cu Donald Trump să susţină iniţiativa legislativă. "Este şansa dumneavoastră de a limita cea mai periculoasă prerogativă a acestui preşedinte – cea de a lansa un război. Oricum, lansarea unui atac nuclear neprovocat în lipsa unei ameninţări iminente la adresa Statelor Unite deja este un act ilegal", argumentează senatorul Chris Murphy.

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU, în septembrie, Donald Trump a avertizat că va "distruge" Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma "misiunea sinucigaşă" de a ameninţa Statele Unite. "În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord", a declarat Donald Trump. Recent, Donald Trump a afirmat că "negociatorii americani" au fost făcuţi "să pară proşti", subliniind că "un singur lucru va funcţiona" în cazul Coreei de Nord, o referire la o posibilă intervenţie militară.

La rândul său, Coreea de Nord a ameninţat Statele Unite că este pregătită să riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump. Kim In-Ryong, adjunctul ambasadorului Coreei de Nord la Naţiunile Unite, a atras atenţia că tensiunile din Peninsula Coreea riscă să conducă la izbucnirea "în orice moment" a unui "război nuclear".

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă